A-
A+

Nystart för landslaget – "trygga i vår modell"

Förbundskapten Janne Andersson.
Förbundskapten Janne Andersson.
FotbollTT

Efter EM slutade sex spelare som samlade på sig 464 landskamper.

Hur ser Janne Anderssons uppdaterade landslagsversion ut i torsdagens VM-kval mot Spanien?

Sällan har en startelva känts mer given.

Jag har den ganska klar i huvudet. När vårt medicinska team ger klartecken i kväll kan jag förbereda elvan i morgon, säger förbundskaptenen.

Annons

Annons

Det är är inte länge sedan Andersson påpekade att konkurrensen på många positioner i laget var den skarpaste han upplevt sedan han tog över efter Erik Hamrén 2016.

Ett angenämt problem, men också ett ämne för känslor och åsikter.

Titt som tätt återkom diskussionerna om Marcus Bergs vara eller inte vara, Dejan Kulusevskis speltid och plats i laget, vem som borde kliva åt sidan med Zlatan Ibrahimovic tillbaka...

Inga heta potatisar

Emellanåt heta potatisar folk bollade sinsemellan och på sociala medier. Nu är de iskalla.

Skador, sjukdomar och en högerback (Emil Krafth) som snart ska bli pappa kan påverka vilka elva som springer in på Friends arena på torsdag kväll. Men om alla bitar faller på plats lär Andersson inte bjuda på några överraskningar inför de 15 000 åskådare som släpps in.

Jag tror inte att man ska chansa i det här läget. Det är 60 dagar sedan vi skildes åt efter EM. Ska vi hitta på något nytt, tror jag inte vi ska göra det på två dagar, säger Andersson.

Annons

Annons

"Vår modell fungerar"

Vi har ett förhållningssätt hur vi jobbar med landslaget, hur vi förbereder oss. Där är vi trygga, vår modell fungerar så att säga.

Att sex spelare lämnat landslaget oroar honom inte.

Nu är det de här spelarna som ska växa i den modellen och många av dem har varit med tidigare och haft avgörande betydelse också. Det är väl det att vi hittar rätt så snabbt som möjligt. Det är en en utmaning, självfallet, i och med att det är ett gäng etablerade spelare med stor erfarenhet som har försvunnit, men jag ser ingen anledning till att vi inte ska hitta rätt ganska snabbt.

I det ständiga processtänkandet är ersättarna för Sebastian Larsson, Mikael Lustig och Marcus Berg påtänkta eller redan inskolade. Det är är svårt att se att Andersson inte väljer Krafth, Viktor Claesson och Dejan Kulusevski.

Klart är att Marcus Danielson är avstängd mot Spanien, en konsekvens av den vårdslösa tacklingen som gav rött kort mot Ukraina i EM-åttondelsfinalen i Glasgow.

Pontus Jansson hade varit högaktuell som Victor Nilsson Lindelöfs mittbackspartner om Jansson inte valt att prioritera klubblaget Brentford och familjen framför landslaget.

Helander given

I stället går Filip Helander in bredvid landslagets nye lagkapten. Fullt logiskt, inte det minsta överraskande.

Det är längre ned i landslagets näringskedja konsekvenserna av veteranernas tack-och-hej märks – åtminstone just nu. Exempel: Innermittfältsduon Kristoffer Olsson och Albin Ekdal fick kritik under EM. Gustav Svensson, en annan av landslagspensionärerna, är inte ett alternativ längre, inte heller Sebastian Larsson. Jens Cajuste och/eller Mattias Svanberg – hur nära är de?

Det är upp till Andersson att bedöma under de två stängda träningar han får på sig att syna spelarna. Det som talar emot Cajuste är att han inte spelat under säsongsupptakten. Han är på väg bort från Midtjylland och uppges vara högaktuell för Brentford. En affär som kan bli klar innan transferfönstret stänger vid midnatt till onsdag.

Svanberg missade hela EM på grund av covid-19. Det är svårt att se att Bolognaproffset kliver in direkt mot Spanien – en match landslaget måste ta poäng i för att realistiskt kunna vinna gruppen och ta direktplatsen till slutspelet i Qatar nästa år.

Robin Quaison då? Borde inte startspelaren mot Polen och inhopparen i övriga tre EM-matcher vara aktuell?

Det är han förstås. Men först måste Andersson får en klar uppfattning om var Quaison står efter klubbytet från Mainz och bundesliga till Al-Ettifaq och den saudiska ligan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!