A-
A+

Nytt gripande av oppositionell i Nicaragua

Nicaraguas president Daniel Ortega, som suttit vid makten sedan 2007, under ett tv-sänt tal i juni.
Nicaraguas president Daniel Ortega, som suttit vid makten sedan 2007, under ett tv-sänt tal i juni.
NicaraguaTT-AFP

Annons

Annons

En tidigare diplomat och numera oppositionell politiker har gripits i Nicaragua – den senaste i en lång rad av regeringskritiker som frihetsberövats inför landets presidentval senare i år.

Mauricio Díaz, före detta ambassadör i Costa Rica, var medlem i Medborgaralliansen för frihet (CXL) som myndigheterna nyligen diskvalificerade från deltagande i valet den 7 november. Díaz anklagas för att ha äventyrat Nicaraguas suveränitet och för att ha uppviglat till "utländsk inblandning i interna angelägenheter", lyder ett uttalande från polisen.

Díaz är den 32:a oppositionella – varav sju varit presidentaspiranter – som grips inför valet. Gripanden har motiverats med liknande anklagelser om landsförräderi och hot mot landets självständighet, enligt en ny lag som kritikerna anser drivits igenom just för att kunna manövrera ut utmanare till president Daniel Ortega.

Ortega har suttit vid makten sedan 2007 och ställer upp för en fjärde mandatperiod, återigen med sin fru Rosario Murillo som vicepresidentkandidat.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!