A-
A+

Nytt identitetsnummer föreslås

Hårdare regler ska stoppa fusk och brottslighet i folkbokföringen. Arkivbild.
Hårdare regler ska stoppa fusk och brottslighet i folkbokföringen. Arkivbild.
PolitikTT

Id-kontrollen skärps för personer som flyttar till Sverige och ett nytt identitetsnummer införs.

Det är nya förslag för att stoppa fusk och brottslighet kopplat till folkbokföringen.

Annons

Annons

Finansminister Magdalena Andersson tar i dag emot en utredning om hur fusket i folkbokföringen ska minska, och hur systemet för samordningsnummer ska bli säkrare.

Brister i folkbokföringen får stora konsekvenser både för enskilda men också för samhället i stort, säger Magdalena Andersson (S) på en pressträff.

Med nya förslag vill man stoppa fusk och brottslighet.

I dag beräknas 195 000 personer vara felaktigt folkbokförda på fel adress.

Utredaren Karin Almgren föreslår bland annat skärpt id-kontroll för personer som flyttar till Sverige och att ett nytt identitetsnummer införs, som komplement till samordningsnumret.

Nytt identitetsnummer

Ett identitetsnummer ska kunna tilldelas om personen inställt sig personligen hos Skatteverket och styrkt sin identitet. I samband med detta ska personens biometriska uppgifter, exempelvis fingeravtryck och ansiktsbild, kunna kontrolleras.

Enligt Magdalena Andersson ska det nya identitetsnumret ses som ett "mellansteg" mellan ett samordningsnummer och ett personnummer.

För att komma åt fusket inom folkbokföringen föreslår utredaren bland annat att Skatteverket ska kunna göra kontrollbesök i hemmet som en första åtgärd. I dag får kontrollbesök ske först när alla andra åtgärder är uttömda, vilket i praktiken innebär att de som kontrollen berör redan blivit förvarnade, säger Karin Almgren.

Vi föreslår däremot inga tvångsåtgärder. Öppnar man inte kan Skatteverket inte tvinga sig in i bostaden, säger Karin Almgren.

Annons

Annons

Förslagen välkomnas

Magdalena Andersson välkomnar förslagen men vill inte uttala sig om huruvida hon tror att de kommer att lösa problemen.

Det ska naturligtvis bli spännande att höra vad remissinstanserna har för synpunkter, säger hon.

Utredningen tillsattes hösten 2019 och uppdraget var att identifiera brister som utnyttjas av kriminella och mindre nogräknade för att begå brott mot välfärdssystemen.

Uppgifterna som finns i folkbokföringen om var folk bor tas som en sanning av myndigheter, men det är relativt lätt för en person att lämna fel uppgift om var han eller hon bor, att använda flera identiteter eller att helt enkelt skriva sig i någon annans bostad, utan att personen som bor där vet om det.

Fusk känt länge

Fusk med samordningsnummer har varit känt sedan länge, och tidigare i våras presenterade regeringen en proposition med skärpta regler. Bland annat ska Skatteverket kunna avaktivera samordningsnummer som är äldre än fem år eller har tilldelats en person med falsk identitet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!