A-
A+

Nytt offsidesystem kan införas till fotbolls-VM

Fifas domarchef, Pierluigi Collina, till höger. Arkivbild.
Fifas domarchef, Pierluigi Collina, till höger. Arkivbild.
FotbollTT

Ett nytt offsidesystem kan införas till fotbolls-VM i vinter.

Det är Fifas domarchef Pierluigi Collina övertygad om.

Dessutom blir fem byten permanent inom toppfotbollen.

Annons

Annons

Pierluigi Collina, domarchef på Internationella fotbollsförbundet (Fifa), säger enligt nyhetsbyrån AFP att han är övertygad om att det semiautomatiska offsidesystemet kan införas redan till VM i Qatar i november-december.

Fifa har testat systemet under Arabiska mästerskapen och klubblags-VM. Data skickas till en offsidedomare i VAR-rummet, som i sin tur snabbt kan ge information till den assisterande domaren längs sidlinjen.

Vi är väldigt nöjda så här långt och våra experter kommer att titta vidare på det innan det beslutas om det ska introduceras till VM, säger Fifas ordförande Gianni Infantino.

Ifab, fotbollens regelstyrande organ, har haft sitt årliga sammanträde lett av Gianni Infantino. Utöver offsidefrågan diskuterades bland annat antalet tillåtna byten under en fotbollsmatch.

Strax efter att coronapandemin slog till våren 2020 höjdes antalet tillåtna byten från tre till fem stycken under en match. Och från och med 1 juli blir det permanent på elitnivå.

Även antalet spelare på avbytarbänken kommer att ökas från 12 till 15 stycken.

Det finns även planer på att testa kroppskameror på domare för att stävja attacker på domare under matcher. Ifab skriver i pressmeddelandet att brist på respekt och domarnas säkerhet har blivit ett globalt problem.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.