A-
A+

Nytt poängsystem – då skippar Karlsson världscupen

Frida Karlsson säger tydligt att vinterns världscup bara blir ett led i förberedelserna mot VM. Hon kommer att välja bort världscuptävlingar.
Frida Karlsson säger tydligt att vinterns världscup bara blir ett led i förberedelserna mot VM. Hon kommer att välja bort världscuptävlingar.
SkidorTT

Frida Karlsson kommer i vinter välja bort vissa världscuptävlingar och ha fullt fokus på VM.

Trots en stor chans till totalseger.

Hade världscupen varit viktig hade jag inte valt bort den. Men i år pirrar VM mer i magen, säger skidstjärnan.

Annons

Annons

Frida Karlsson (till höger) och Maja Dahlqvist under ett träningspass i Sollefteå förra veckan.
Frida Karlsson (till höger) och Maja Dahlqvist under ett träningspass i Sollefteå förra veckan.

I vinter har Frida Karlsson extra stor chans att vinna världscupen sammanlagt eftersom norska dominanten Therese Johaug har slutat.

Men Karlsson kommer att avstå från flera tävlingshelger i världscupen för att få bästa möjliga förberedelser inför VM i Planica. Detta trots att nya poängregler innebär att det är extra viktigt att åka många tävlingar för att kunna vinna världscupen sammanlagt. De 50 bästa får poäng, tidigare var det 30.

Inte koll

Ärligt talat har jag inte jättebra koll på de nya reglerna för det är inte mitt mål i vinter. Jag kommer att välja bort tävlingar. Hade världscupen varit viktig hade jag inte valt bort dem. Jag kommer att se tävlingarna (i världscupen) som ett steg mot VM, säger Karlsson och fortsätter:
Nästa år det mästerskapsfritt. Då får det bli fullt fokus på världscupen. Men i år det VM som pirrar mer i magen. Jag gillar att ha ett sådant mål.

Hon vill åka alla VM-lopp utom sprint.

Frida Karlsson berättar att hon inte har gjort tävlingsplaneringen, men signalerar redan nu att mycket talar för att hon kommer att åka Tour de Ski vid årsskiftet.

Jag är ändå ganska sugen på det. Tror att den ligger ganska bra i tiden. Man får en träningsperiod efter det, säger hon.

Annons

Annons

Trivs att bestämma

Frida Karlsson har brutit sig ur landslaget tillsammans med kompisen och sprintstjärnan Maja Dahlqvist. Tillsammans gör de egen satsning under försäsongen.

Det märks att Karlsson trivs med att ha hundraprocentig kontroll över sitt skidliv. Från nu till VM-tävlingarna i februari.

TT: Mår du bättre nu när du kan bestämma upplägget helt och får vara dig själv utanför landslaget?

Jag har alltid varit mig själv. Man varit lite begränsad på vissa läger. Förut har det varit läger en vecka i månaden. Man ska dit (på landslagslägret) och sedan komma hem och maxa de tre övriga veckorna i månaden. Det är där jag vet att man har mest utveckling. Nu har jag tid och rum att göra andra saker, säger Frida Karlsson, som i sommar bott mest hos föräldrarna i Sollefteå.
Jag trivs här och lägenheten kan vara instängd som sommaren. Men snart åker jag tillbaka, säger Karlsson.

"Inte asviktigt"

TT: Hur fungerar det att själv vara ansvarig för planeringen?

Per (Nilsson, tränaren) tycker vi är hej och hå och går på uppstuds. Det ska också vara kul. Jag tror träningen ger mer då. Det är inte asviktigt om man gör exakt det där eller exakt det där och är inrutad.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.