Nytt stödpaket – 335 miljoner till idrotten

Idrottsminister Amanda Lind. Arkivbild.
Idrottsminister Amanda Lind. Arkivbild.
AllmäntTT

Regeringen är överens med samarbetspartierna C och L om ett nytt stödpaket till idrotten på 335 miljoner kronor.

Det är ett svårt läge för idrotten just nu, därför är vi glada över att kunna presentera detta stödpaket, säger idrottsminister Amanda Lind (MP) till TT.

Annons

Annons

Annons

Annons

Stödet omfattar januari och februari 2021. Pengarna kommer precis som tidigare stödpaket att fördelas av Riksidrottsförbundet (RF).

Det tidigare stödpaketen har varit väldigt viktiga för svensk idrottsrörelsen och för att den ska ta sig igenom coronapandemin, säger Amanda Lind.
Stödet riktar sig mot barn och unga och föreningar som bedriver stor ungdomsverksamhet. RF kommer fortsätta att föra en dialog med specialförbunden.

Samma medskick som fanns i höstens stödpaket på 500 miljoner kronor finns även nu. Pengarna ska inte bidra till mer ojämställdhet inom idrotten.

Det medskicket såg vi fick effekt. Av de damklubbarna inom fotbollen som var utsatta fick nästan alla 100 procent av vad de sökte stöd för. RF ska ta hänsyn till att stödet inte förstärker befintliga orättvisor, säger Lind.

De 335 miljonerna ska täcka inkomstbortfall för klubbar och idrottsförbund januari och februari 2021. Lind öppnar samtidigt för mer stöd till idrotten.

Vi är naturligtvis beredda att fortsätta stötta idrotten, det har regeringen tydligt visat under hösten. Stödets storlek ligger i linje med vad RF har efterfrågat, säger hon.
Jag ser att pandemin fortsatt kommer att påverka idrotten under 2021.

Med det nya stödpaketet har idrotten beviljats drygt 1,8 miljarder kronor i stöd under pandemin.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons