Nytt svenskt rekord av Meijer: "Allt stämde"

Michaela Meijer har satt nytt svenskt stavhoppsrekord. Arkivbild.
Michaela Meijer har satt nytt svenskt stavhoppsrekord. Arkivbild.
FriidrottTT

Stavhopparen Michaela Meijer är bäst i Sverige.

Hon satte nytt svenskt rekord på 4,83 meter och går nu upp som delad världsetta.

När man känner sig i så bra form som jag gör just nu så vill man höja rejält, säger hon till Aftonbladet.

Annons

Annons

Redan i första försöket på stavhoppstourens final i Norrköping slog 27-åringen till med ett nytt svenskt rekord. Hon hoppade 4,83 meter – tre centimeter högre än Angelica Bengtssons gamla rekord på 4,80 från VM i Doha i höstas.

När man känner sig i så bra form som jag gör just nu så vill man höja rejält. Och det är väl bara bra att skaffa sig lite marginal, säger Michaela Meijer till Aftonbladet.

Rekordhoppet innebär också att Meijer kliver upp på delad första plats på världsårsbästalistan, tillsammans med amerikanskan Katie Nageotte.

Provade på fem meter

Efter dagens rekordhopp försökte Meijer även på fem meter, men rev ut sig.

De två sista hoppen gav mig verkligen kvittot på att jag gör rätt, allt stämde, en känsla av att det är såhär man ska hoppa. Och nu efteråt har jag verkligen fått självförtroendet att satsa vidare mot fem meter, säger Michaela Meijer i ett uttalande på Friidrottsförbundets hemsida.

Hittills har bara två kvinnor klarat fem meter, Världsrekordhållaren ryska Jelena Isinabajeva, som hoppade 5,06 meter 2009. Samt amerikanskan Sandi Morris som hoppade 5 meter 2016.

Annons

Annons

"Höjt min lägstanivå"

Göteborgskan Meijer har haft en riktigt bra säsong hittills, hon har vunnit de tre tävlingar som hon tidigare ställt upp i på touren.

Det beror mycket på coronapandemin och alla tävlingar som ställts in. Jag har kunnat nöta på tekniken utan att ha något att stressa för. Det har gjort att jag höjt min lägstanivå och då får man chansen på högre höjder, säger Meijer till Aftonbladet.

Genom dagens rekordhopp slog Michaela Meijer sitt gamla personbästa – 4,72 i Mölndal för drygt en månad sedan – med hela elva centimeter.

Angelica Bengtsson, som hittills kämpat för att hitta formen den här säsongen, satte personligt årsbästa i Norrköping på 4,58 och blev tvåa. Lisa Gunnarsson blev trea på 4,28.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons