A-
A+

Nytt test visar risken för alzheimer

Forskare vid Lunds universitet har tagit fram ett test som på 10 minuter visar vem som riskerar att drabbas av Alzheimers sjukdom. Arkivbild.
Forskare vid Lunds universitet har tagit fram ett test som på 10 minuter visar vem som riskerar att drabbas av Alzheimers sjukdom. Arkivbild.
MedicinTT

Tio minuter – så fort kan man ta reda på vem som kommer att drabbas av Alzheimers sjukdom inom fyra år. Med ett enkelt blodprov samt tre minnestester har forskare från Lunds universitet knäckt koden.

Annons

Annons

Annons

Annons

En kombination av relativt enkla tester kan användas för tidig och säker diagnostik av alzheimer. Det har en forskargrupp ledd av professor Oskar Hansson vid Lunds universitet kommit fram till.

Studien, som presenteras i Nature Medicine, undersökte 340 personer med lättare minnessvårigheter och resultaten bekräftades i en nordamerikansk studie med 543 personer.

De snabba testerna kunde med över 90 procents säkerhet förutsäga vem som skulle utveckla alzheimerdemens inom de närmsta åren.

Proverna ska ha haft en betydligt bättre träffsäkerhet än den kliniska bedömningen gjord av specialistläkare, som inte haft tillgång till testerna vid möte med patienterna i studien.

"Vi har nu utvecklat ett onlineverktyg för att beräkna risken på individnivå för att en person med lindriga minnessvårigheter kommer att utveckla alzheimer inom fyra års tid", säger Sebastian Palmqvist, försteförfattare till studien, docent vid Lunds universitet och överläkare vid Minneskliniken, Skånes universitetssjukhus, i ett pressmeddelande.

Blodprovet kommer att bli tillgängligt för svensk sjukvård till hösten och de kognitiva testerna är redan tillgängliga på många ställen, säger Oskar Hansson till Svenska Dagbladet.

En fördel med den så kallade prognostiska algoritmen är att den är utvecklad för att kunna användas på kliniker utan tillgång till specialiserade mätinstrument.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss