Nytt tungt slag mot pappersindustrin

Papperstillverkning vid Hylte bruk. Arkivbild.
Papperstillverkning vid Hylte bruk. Arkivbild.
EkonomiTT

Nyligen beslöt SCA att lägga ned sin papperstillverkning i Ortviken. Nu kommer nästa tunga besked – Stora Enso stänger en pappersmaskin i Hylte i Småland och 140 personer berörs.

Med dessa neddragningar mister branschen halva sin kapacitet, enligt Katrin Heinsoo på Skogsindustrierna.

Annons

Annons

Ytterligare en anläggning för tidningspappersproduktion stängs ned i Sverige. Nu har turen kommit till Stora Ensos pappersmaskin 3 i Hylte bruk i Småland.

Det är en käftsmäll för hela branschen och för de medlemmar som blir drabbade, säger Mikael Nilsson, ombudsman på LO-facket Pappers.

Stängningen parat med en omorganisation av bruket, där också returpappersanläggningen klappas igen, bedöms påverka som mest 140 anställda, enligt ett pressmeddelande från bolaget.

Påverkar hela orten

Nyligen beslöt även SCA Ortvikens Pappersbruk att lägga ned sin papperstillverkning.

I Ortviken har du en massa företag runt omkring som är beroende av bruket. En sådan här sak påverkar hela orten, säger Mikael Nilsson.

Anledningen till neddragningarna är att efterfrågan på tidningspapper har gått ned under en längre tid, särskilt under coronapandemin, enligt Katrin Heinsoo på branschorganisationen Skogsindustrierna.

Vi läser inte papperstidningen som vi gjorde förut, utan tar del av nyheter digitalt. Den svenska produktionen av tidningspapper har sett en nedgång på uppemot 25 procent under coronakrisen. Med de aviserade produktionsminskningarna så försvinner ungefär hälften av tidningspapperskapaciteten i Sverige.

Annons

Annons

Hittar nya områden

Hoppet inom branschen sätts nu till en snabb anpassning efter marknadsläget.

Det är beklagligt när man måste lägga ned och människor drabbas. Samtidigt är det en utveckling som har pågått under en längre tid. Vi har genomfört strukturella förändringar tidigare och har faktiskt varit bra på att ställa om och tänka nytt. Under 2013 var det stora neddragningar i produktion av tidningspapper och kontorspapper. Då ställde några bruk om till produktion av förpackningsmaterial, där vi fortsatt ser en ökad efterfrågan, säger Katrin Heinsoo och fortsätter:
Även den här gången ser vi att bruken, både Stora Enso och SCA, säger att de ska göra annat. Stora Enso börjar jobba med fiberbaserat material och SCA med pappersmassa.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons