Nytt turkiskt fartyg lämnar omstritt vatten

Det turkiska prospekteringsfartyget Yavuz. Arkivbild.
Det turkiska prospekteringsfartyget Yavuz. Arkivbild.
Turkiet/Grekland/CypernTT-AFP

Ett turkiskt prospekteringsfartyg som befunnit sig på omstridda vatten i närheten av Cypern har återvänt till sin hamn i Turkiet, enligt en hemsida som spårar sjötrafik.

Det kan vara ytterligare ett tecken på nedtrappning i konflikten i östra Medelhavet.

Annons

Annons

Den turkiska flotten uppgav i september att Yavuz skulle stanna i området i östra Medelhavet, sydväst om Cypern, till den 12 oktober. Men fartyget började dra sig tillbaka i söndags och angjorde hamnen Taşucu tidigt på måndagen, enligt hemsidan Vessel Finder.

Uppgifterna kommer samtidigt som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan förbereder sig för att ta emot Nato-chefen Jens Stoltenberg för samtal senare under måndagen. De ska diskutera Turkiets dispyt med Cypern och Grekland om gränsdragningar och rättigheter till energifyndigheter.

Både Grekland och Turkiet är medlemmar i Nato och har under sommarn skapat oro inom militäralliansen genom rivaliserande militärövningar. Konflikten har börjat trappas ned sedan länderna i september kom överens om att återuppta direkta förhandlingar i Istanbul för första gången sedan 2016.

Samma månad drog Turkiet även tillbaka forskningsfartyget Oruç Reis från de omstridda vattnen där det letat olja och gas.

EU:s ledare hotade i fredags med sanktioner mot Turkiet om landet inte upphör med prospekteringen och tonar ner sin retorik i konflikten.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons