A-
A+

Nytt uppdrag: Vaccinbevis till fler

De som saknar svenskt personnummer får vänta på digitalt vaccinationsbevis. Arkivbild.
De som saknar svenskt personnummer får vänta på digitalt vaccinationsbevis. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Lösningen för fullvaccinerade som i dag har svårt att få ut ett digitalt vaccinationsbevis kan bli en ny manuell rutin. Regeringen ger E-hälsomyndigheten i uppdrag att undersöka frågan.

Annons

Annons

Personer som vaccineras i Sverige men saknar personnummer har i dag stött på problem när de försökt skaffa vaccinintyg, likaså svenskar som vaccinerats utanför EU men flyttat tillbaka till Sverige.

"Hittills har fler än tre miljoner covidbevis laddats ner. Nu ger vi E-hälsomyndigheten i uppdrag att undersöka hur vaccinerade personer som av olika anledningar inte kan hamna i det nationella vaccinationsregistret ska kunna få ett covidbevis", säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

Senast den 1 oktober ska E-hälsomyndigheten redovisa hur den nya manuella lösningen ska utformas.

En av dem som väntar på intyg är 20-åriga Noémi Foullon från Frankrike, som bott i Sverige i ett drygt år. När hennes åldersgrupp erbjöds vaccinering passade hon på. Men utan personnummer har hon inte kunnat få vaccinationsbevis, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

När Noémi Foullon nu ska flytta tillbaka till hemlandet blir det problem:

Jag får ingen frihet. I Frankrike är man blockerad överallt. Du kan inte gå på bio, åka tåg eller gå i skolan om du inte har ett digitalt bevis.

För personer med så kallat samordningsnummer kommer en lösning inom kort, lovar E-hälsomyndigheten. "Personer med samordningsnummer kommer i närtid kunna få vaccinationsbevis via manuell rutin och övriga arbetar vi på", skriver myndighetens presstjänst i ett mejl till TT.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!