A-
A+

Nyval på gång i Israel – regeringen upplöses

Israels premiärminister Naftali Bennett kommer att avgå när hans koalition upplöses. Arkivbild.
Israels premiärminister Naftali Bennett kommer att avgå när hans koalition upplöses. Arkivbild.
IsraelTT-AP-AFP

Israel går nu mot sitt femte val inom loppet av tre och ett halvt år. Landets premiärminister Naftali Bennett har meddelat att hans koalition kommer att upplösas.

Annons

Annons

Anledningen är enligt premiärminister Bennett och utrikesminister Yair Lapid att "alla ansträngningar för att stabilisera koalitionen" uttömts. Därför har de beslutat att nästa vecka lägga fram ett lagförslag som upplöser parlamentet, rapporterar The Jerusalem Post.

Naftali Bennett ska då avgå från posten som Israels premiärminister och landets nuvarande utrikesminister Lapid tar över posten, och blir ledare för en tillfällig regering.

Bennett har kämpat för att hålla ihop koalitionen av åtta partier sedan den tillträdde för ett år sedan. Avhopp har gjort att alliansen varit utan majoritet i landets parlament knesset i över två månader.

Den tidigare premiärministern och nuvarande oppositionsledaren Benjamin Netanyahu säger att den väntade upplösningen av parlamentet är "stora nyheter" för miljoner israeler, och att han räknar med att forma "en bred nationalistisk regering ledd av Likud" efter det kommande valet.

Israel höll fyra val mellan 2019 och 2021 som till stor del var folkomröstningar om Netanyahus förmåga att regera samtidigt som han ställdes inför rätta för korruption. Ett brott som Netanyahu nekar till.

Det nya valet väntas hållas i oktober eller november.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.