A-
A+

ÖB om Ukrainastödet: Det är krig i Europa

ÖB Micael Bydén och försvarsminister Pål Jonson (M) vid ett möte med inresta EU-korrespondenter i Stockholm förra veckan. Arkivfoto.
ÖB Micael Bydén och försvarsminister Pål Jonson (M) vid ett möte med inresta EU-korrespondenter i Stockholm förra veckan. Arkivfoto.
UkrainakrigetTT:s korrespondent

Sverige skulle kanske kunna behöva vapnen för egen del. Men Ukraina är i krig, betonar ÖB Micael Bydén om torsdagens stora vapenpaket.

Annons

Annons

Regeringens löften om artillerisystem, pansarvärnsrobotar och stridsfordon till Kiev ges i enlighet med försvarsmaktens rekommendationer.

Enligt överbefälhavaren kan försvaret genomföra sin uppgift med det som man har. Fast man vet ju aldrig.

Man kan hävda att allting som vi lämnar ifrån oss kan det vara så att vi behöver förr eller senare. Så det blir en värdering, det ska man vara medveten om, säger Bydén till TT och SR Ekot efter veckans försvarschefsmöte i Natohögkvarteret i Bryssel.

Argumenten finns ändå där för att ställa upp.

Det är krig i Europa. Det är Ukraina som för ett krig mot en fiende som mot all internationell rätt gått in på deras territorium och försöker ta över det. Det är mot den bakgrunden som man också fått sätta risk, hot och bedömningar. Och det gör vi, säger Bydén.

De pjäser i artillerisystemet Archer som finns ute på de svenska förbanden blir hur som helst kvar i Sverige.

Vi har de system som nu är färdigställda och operativa. Dem har vi i vårt inventarium. De som vi pratar om nu är de som inte är färdigställda för våra egna behov. De kommer nu till en del att gå till Ukraina eller helt och hållet, beroende på vad beslutet blir så småningom, säger Bydén i Bryssel.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.