A-
A+

Obemannade butiker på frammarsch i landet

Ellen Danielsson och hennes två systrar driver en obemannad butik i Östra Tommarp i Skåne. Hennes jobb är att se till att det finns varor, köpen sköter kunden själv.
Ellen Danielsson och hennes två systrar driver en obemannad butik i Östra Tommarp i Skåne. Hennes jobb är att se till att det finns varor, köpen sköter kunden själv.
EkonomiTT

Expansionen går snabbt. Obemannade butiker dyker nu upp lite varstans i landet. Även små byar får sin egen livsmedelsaffär.

Men den stigande inflationen sätter press på handlarna.

Annons

Annons

Ellen och Marta Danielsson driver en obemannad matbutik på Österlen. Utöver basvaror satsar de på att också ha mycket lokala varor.
Ellen och Marta Danielsson driver en obemannad matbutik på Österlen. Utöver basvaror satsar de på att också ha mycket lokala varor.
Expansionstakten för obemannade butiker är hög i landet. Och aktörerna har stora ambitioner för framtiden.
Expansionstakten för obemannade butiker är hög i landet. Och aktörerna har stora ambitioner för framtiden.

Systrarna Marta, Ellen och Anna Danielsson slog upp dörrarna till sin butik i Östra Tommarp på Österlen på påskafton i år.

Eller slog upp dörrarna, förresten, det fick kunderna göra själva.

I en obemannad butik släpper kunden in sig själv med sitt bank-id och scannar och betalar sedan varorna själv.

Det behövs ingen personal som är här hela tiden, vi tittar till butiken och fyller på varor, säger Ellen Danielsson.
Vi kan också ha längre öppettider, från klockan 5 till 23, så vi har öppet när andra butiker i närområdet har stängt.

Snabb etableringstakt

Mellan september i fjol och maj i år öppnade runt 40 obemannade butiker i landet, enligt en kartläggning som tidningen Dagligvarunytt gjort. Det innebär att det nu finns uppemot 130 obemannade butiker. Och aktörerna har planer på att öppna minst lika många till.

Butiken i Östra Tommarp ligger precis utmed väg 11, som går mellan Malmö och Simrishamn. Trafiken är tät, och särskilt sommartid åker här många turister. Men huvudsyftet med butiken är att serva de runt 300 bofasta i Östra Tommarp och byarna runtomkring.

För 15 år sedan slog ortens mataffär igen och nu gäller det att vänja byborna vid att det åter går att handla i byn. De stora matvarukedjorna finns mindre än en mil bort i Simrishamn och Gärsnäs.

Men du vinner tid på att slippa köra dit, och sparar bensinkostnaden, säger Marta Danielsson.

Än så länge har responsen varit positiv från byborna. Marta, som bor i byn, har huvudansvaret för butiken, medan de andra två systrarna har kvar sina heltidsjobb.

Annons

Annons

Jättarna nosar

De stora matvarujättarna, som Ica och Coop, är inne och nosar på marknaden för obemannat, eller kör hybridvarianter med bemanning under vissa tider. Men Edvin Johansson, grundaren av Automat, som är en av de största bolagen inom obemannat, ser dem inte som något verkligt hot.

Det är för lite pengar för att Ica eller Coop skulle tycka att det är värt att ge sig in på marknaden. De har många butiker som omsätter väldigt mycket pengar och handlarna tjänar rätt bra, säger han.
Det finns en anledning till att det inte redan ligger en butik på platsen där vi öppnar en butik. Det är dåligt kundunderlag i regel.

De flesta av Automats franchisetagare har ett annat jobb vid sidan av. Ett fåtal driver flera obemannade butiker inom samma område och kan ha det som heltidsjobb. Och några jobbar närmast ideellt, för att de tycker att det är viktigt att det finns en butik på orten.

Tjuvar avslöjar sig

I sommar har flera av butikerna i Skåne utsatts för stölder. Men tjuvarna har legitimerat sig med sina egna bank-id och filmats av butikernas kameror.

Det som har gått till rättegång hittills, har varit 100 procent fällande domar. Vi har väldigt hög uppklarningsgrad, säger Edvin Johansson.

En större utmaning än eventuella stölder är de stigande livsmedelspriserna, anser han.

Våra marginaler är redan mer pressade än stormarknadernas. Vi har andra inköpspriser, men vill ändå hålla en bra prisbild, så vi tappar ganska fort en stor andel av vår lönsamhet när priserna fluktuerar som de gör, säger Edvin Johansson.

När han startade den första obemannade butiken för några år sedan var målet att öppna 200 butiker inom fem år. I dag har han drygt 30 och fler ligger i startgroparna.

Ambitionen är fortfarande 200, men det kommer att ta längre tid än fem år, säger han.

Ny kanal för matköp

Karin Brynell, vd för Svensk Dagligvaruhandel, tycker att de obemannade butikerna är ett positivt tillskott för landsbygden.

Det är ett sätt att öka tillgängligheten på mindre orter, både geografiskt och vad gäller öppettider, säger Karin Brynell.

Hon ser butikerna som ett komplement för kunderna, eftersom sortimentet ofta är mer begränsat än stormarknadernas.

Det är ytterligare en kanal för konsumenten att handla livsmedel i, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.