Öberg efter nya succén: "En kamp där ute"

Hanna Öberg ligger tvåa i den totala världscupen.
Hanna Öberg ligger tvåa i den totala världscupen.
SkidskytteTT

Den svenska skidskyttesuccén fortsätter. När världscupen startade om efter julledigheten ordnade Hanna Öberg en ny pallplats som tvåa i sprinten i Oberhof.

Det är väldigt nöjd, det var en kamp där ute, säger Öberg till TT.

Annons

Annons

Annons

Annons

Före juluppehållet tog de svenska skidskyttarna hela15 pallplatser – en inledning som gör att rekordet på 21 blågula pallplatser över en säsong (från 2000-2001) lär ryka.

Och efter ett några veckors ledighet såg Hanna Öberg till att säsongen fortsatte på den inslagna vägen för de blågula åkarna.

I sprinten i tyska Oberhof körde hon i mål som tvåa, 29,6 sekunder bakom norskan Tiril Eckhoff. Öberg sköt fullt i både liggande och stående skyttet och höll även ihop åkningen bra i det tunga föret med mycket nysnö.

Det var en kamp där ute, både i spåret och på vallen i dag. Banan här är jättetuff, den tuffaste vi kör i världscupen, plus att det var ganska mjukt. Så jag är jättenöjd med att jag lade upp loppet på ett bra sätt – jag gjorde mitt bästa varv på sista varvet, säger Öberg.
Sedan kämpade jag också i stående där med de sista prickarna, och satte dem.

"Trygg"

Det var Öbergs femte individuella pallplats i vinter och hon ligger kvar på andra plats i den totala världscupen bakom norska Marte Olsbu Røiseland. I fjol blev det totalt sju pallplatser på hela säsongen för den svenska stjärnan.

Det som är så skönt är att jag känner mig väldigt lugn och trygg med mina tävlingar. Även om jag tar lite extra tid på mig i sista ståserien är det ingenting som jag stressar upp mig över. Jag behåller lugnet och känner mig trygg i mig själv, säger Öberg.
Det känns också jättebra att få den här starten på det nya året.

Linn Persson sköt också fullt, men slutade trots det först på 19:e-plats, 1.20 bakom Eckhoff. Elvira Öberg blev 24:a med en bom och Johanna Skottheim, också en bom, blev 58:e.

Annons

Annons

Får köra själv

Mona Brorsson (61:a, tre bom) och Anna Magnusson (84:a, tre bom) missar lördagens jaktstart där de 60 främsta i sprinten får köra.

Österrikiskan Lisa Hauser blev trea i sprinten och kommer att gå ut elva sekunder bakom Hanna Öberg i jaktstarten.

Jag kommer att få köra första varvet på egen hand och det ger mig möjlighet att komma in i loppet som jag vill i egen takt, även om det såklart alltid är bra med draghjälp, säger Öberg.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons