-
+

Öbergs silverrevansch: "Jag är så stolt"

Hanna Öberg med silverleende efter distansloppet.
Hanna Öberg med silverleende efter distansloppet.
SkidskytteTT

Hanna Öberg är tillbaka. Med 19 av 20 träffar och snabb skidåkning fixade skidskyttestjärnan VM-silver i distansen – en revansch efter de senaste dagarnas frustration.

Jag är så stolt över den här medaljen, säger Öberg.

Ett "jättejättedåligt" skott var allt som stod i vägen för guldet.

Annons

Annons

Gulmedaljören Markéta Davidová var snäppet före Hanna Öberg (i bakgrunden) i tisdagens VM-distans.
Gulmedaljören Markéta Davidová var snäppet före Hanna Öberg (i bakgrunden) i tisdagens VM-distans.

Trots att åkformen verkat puts väck de senaste VM-loppen, har Hanna Öberg fortsatt att tro på sig själv.

Med ett VM-silver i distansen – disciplinen där hon tidigare tagit både OS- och VM-guld – visade hon varför.

Jag är så stolt över den här medaljen och det jag gör i dag. Det betyder jättemycket att jag kan komma tillbaka på det här sättet, säger Hanna Öberg.
Det är klart att det har varit frustrerande efter sprinten och jaktstarten. Men jag har ändå inte tappat tron på att det ska gå, jag visste att formen var bra egentligen. Och jag har byggt hela upplägget inför den här tävlingen på att jag vet att om jag skjuter bra så har jag alla möjligheter även om jag inte är hundra i kroppen. Men nu åker jag bra också.

Med 19 av 20 träff, snabbt skytte (tredje snabbast för dagen) och strålande skidåkning (tredje snabbast) gick hon i mål i stor ledning. Och det såg länge ut att kunna räcka hela vägen till ännu ett distansguld.

Särskilt när de största konkurrenterna på förhand – norska trippelguldmedaljören Tiril Eckhoff, italienskan Dorothea Wierer och Österrikes Lisa Theresa Hauser för att nämna några – inte kunde hota om segern.

Men den längsta VM-disciplinen brukar bjuda på överraskningar.

Tjeckisk skräll

Och medan Hanna Öberg drog på sig en bom i det tredje skyttet, lyckades tjeckiskan Markéta Davidová sätta alla sina 20 skott. Och det räckte för att 24-åringen, som aldrig varit på pallen individuellt i ett seniormästerskap, skulle ta guldet. Davidová var 27,9 sekunder före Öberg i mål till slut. Bronset gick till Norge och Ingrid Landmark Tandrevold.

Silver är ändå en stor revansch för Öberg efter de senaste dagarnas frustration, där särskilt åkningen svajat.

Nu åkte hon fort, men som så ofta förr var det ändå på skjutvallen som hon lade grunden till framgången.

Den enda lilla plumpen var en bom i det andra liggande skyttet. En träff där hade varit guld värd.

Jag släpper iväg ett jättejättedåligt skott och det är ju lite surt såklart, med tanke på vad det hade kunnat betyda i slutändan. Men framför allt är jag jättestolt och glad på sättet jag har kommit tillbaka i dag, säger Öberg.

Annons

Annons

"Kritiska mot oss"

Sveriges huvudtränare Johannes Lukas, som opererat axeln och tvingas följa VM från tv-soffan, tycker att Öbergs silver var svar på tal till alla som tvivlat.

Jag hade tio intervjuer i går och alla var så enormt kritiska mot oss och mot Hanna och hennes form, att hon inte prickat den till VM. Jag tror att svaret i dag visar allt. Vi har hela tiden sagt att vi tror på oss och vi tror på det vi har gjort. Det är enormt starkt av henne att hon gör det så självklart i dag, säger Lukas till TT.

Linn Persson blev näst bästa svenska på 21:a plats (två bom), Elvira Öberg blev 35:a (fyra bom) och Johanna Skottheim, som gjorde sin första start i VM, blev 49:a (två bom.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss