A-
A+

Oberoende kommission utreder påskupploppen

Kravallutrustad polis under upploppen i Navestad i Norrköping på påskdagen. Arkivbild.
Kravallutrustad polis under upploppen i Navestad i Norrköping på påskdagen. Arkivbild.
BrottTT

Regeringen tillsätter en oberoende granskningskommission för att utreda påskupploppen.

Samtidigt har stora delar av de ingripandepoliser som arbetade i Linköping polisanmält ledningen för tjänstefel.

Annons

Annons

Oroligheter utbröt på flera håll i landet sedan Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, bränt koraner på sin "valturné" i Sverige under påskhelgen.

Många poliser kom till skada vid upploppen, trots att myndigheten enligt Ekot hade underrättelserapporter som varnat för att poliser kunde utsättas för allvarligt våld.

Rikspolischef Anders Thornberg har tillsatt en egen utvärdering av polisens arbete i samband med upploppen. Det har justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) tidigare tyckt är tillräckligt.

Ministern svänger

Men nu ändrar sig ministern i ett mejl till Ekot i Sveriges Radio :

"Jag konstaterar att justitieutskottet utöver detta vill att en utredning tillsätts. Regeringskansliet kommer därför att påbörja arbetet med att skriva direktiv till en sådan."

Stora delar av de ingripandepoliser som arbetade i Linköping på skärtorsdagen har polisanmält sin egen stab och kommenderingsledning för tjänstefel, skriver Dagens Nyheter. Av anmälan framgår att icke specialutbildade ingripandepoliser beordrades att gå rakt in mot de våldsamma folkmassorna.

Annons

Annons

JO avstår

Tidigare på fredagen meddelade Justitieombudsmannen (JO) Per Lennerbrant att han inte kommer att gå vidare med anmälningar som kommit in kring polisens agerande under påskupploppen. Anledningen är att JO inte vill förekomma Polismyndighetens egen utredning.

JO-anmälningarna gäller både enskilda polisers agerande liksom själva beslutet att ge tillstånd till allmän sammankomst.

I ett fall ansåg JO dock att anmälan innehöll sådana uppgifter om våld från polisens sida att det fanns skäl att lämna över den till åklagare för vidare utredning.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.