Obesegrat Norge tog guld i handbolls-EM

Norge tar EM-guld.
Norge tar EM-guld.
HandbollTT

Norge knäckte de regerande mästarinnorna från Frankrike och vann EM-finalen med 22–20. För åttonde gången är Norge Europamästare.

Annons

Annons

Annons

Annons

Norge har inte förlorat en enda match i handbolls-EM och de lyckades även vinna finalen i handbolls-EM mot Frankrike.

Jag klarar inte av att prata. Det känns som att jag har drömt det här. Det var jäkligt skönt att få slå Frankrike. Vi styr spelet och vinner välförtjänt, säger Nora Mørk i TV6 efter matchen medan tårarna rinner.
Det är helt fantastiskt. Det är så mycket som ska funka och vi får det att funka. Det spelar ingen roll hur det såg ut, det viktiga är att vi tog guldet. Jag känner mig tom och lycklig, säger Stine Oftedal.

Frankrike bytte målvakt

Starten på första halvleken var mycket jämn med strålande insatser från båda målvakterna. Men ju längre halvleken gick tog norskorna över allt mer och ledde som mest med fem bollar, mycket tack vare just målvakten Silje Solberg som hade en räddningsprocent på 47 i paus och mittnian Stine Oftedal som storspelade och satte tre mål i första halvleken. Och Norge gick till halvtidsvila med en 14–10-ledning.

Till den andra halvleken bytte Frankrike målvakt, ut gick veteranen 34-årige Amandine Leynaud och in kom Cléopatre Darleux. Och ersättaren fick till en början stopp på norskorna.

Annons

Annons

"Hon är unik"

I mitten av andra halvleken hade Frankrike nästan jagat ikapp. Alexandra Lacrabère satte 15–16 på straff i den 44:e minuten. Därefter följde ett mycket jämnt spel.

I den 50:e minuten var Frankrike ikapp när Kalidiatou Niakaté satte 18–18. Därefter följde tre mållösa minuter innan Grace Zaadi kunde ge Frankrike ledningen på straff men målfarliga Nora Mørk kvitterade kort därefter och i den 57:e minuten gav Mørk Norge ledningen med 20–19. Mørk blev också hela mästerskapets bästa målskytt med sina 52 mål och tog en plats i all star-laget.

Hon imponerar gång på gång. Helt otrolig, hon är verkligen unik, säger Stine Oftedal om lagkamraten.

Minuten senare utökade Sanna Solberg, syster till målvakten Silje Solberg, till 22–20.

Därefter kom Frankrike inte ikapp och Norge vann EM-finalen.

Kroatien tog bronsmedaljen

En ruggigt stark andra halvlek av Kroatien chockade tidigare på dagen Danmark som inte orkade stå emot i bronsmatchen på hemmaplan. Kroatien vann till slut med 25–19 och säkrade första medaljen någonsin i stora mästerskap.

I paus var ställningen 11–11 och det var upplagt för en spännande sista halva.

Men i den andra halvleken tog Kroatien över mer och mer och i början av den andra halvleken fick kroatiskorna ner den danska målvakten Sandra Tofts räddningsprocent till ynka 17. Kort därefter bytte Danmark in Althea Reinhardt i målet istället.

Ju längre matchen gick med kroatisk ledning, desto mer stressade blev danskorna som började göra en del misstag.

I den 55:e minuten satte Andrea Simara 23–18 till Kroatien och då tog danska förbundskaptenen Jesper Jensen timeout. Men det hjälpte inte. Samtidigt som Kroatiens målvakt Tea Pijević storspelade skapade Kroatien farliga anfall och Danmark föll ihop. Kroatien vann den andra halvleken med 14–8, slutresultatet skrevs till 25–19 och Kroatien får sin första medalj någonsin på damsidan i de stora mästerskapen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons