A-
A+

Ökad smitta och nya restriktioner i Sydostasien

Säkerhetspersonal kontrollerar trafikanter på Bali, Indonesien.
Säkerhetspersonal kontrollerar trafikanter på Bali, Indonesien.
SydostasienTT-AFP-Reuters

Flera länder i Sydostasien kämpar med att få bukt med ökad smittspridning och inför striktare restriktioner. I Thailand införs nattligt utegångsförbud i huvudstaden Bangkok samt nio provinser.

Annons

Annons

Den tredje virusvågen drabbar Thailand hårt. Under fredagen noterades 9 276 nya smittofall under ett dygn, och 72 dödsfall. För att få bukt med smittspridningen införs från och med måndag utegångsförbud mellan klockan 21 på kvällen och 4 på morgonen i Bangkok samt huvudstadens grannprovinser. Människor uppmanas distansarbeta och icke-nödvändiga resor förbjuds.

De nya restriktionerna kommer samtidigt som Thailand planerat att åter öppna upp för turism.

Värsta utbrottet hittills

Indonesiens överbelastade sjukvård fick på fredagen hjälp från grannen Singapore i form av syrgas, respiratorer och skyddsutrustning. Önationen står inför sitt värsta virusutbrott hittills, pådrivet av deltavarianten, med hundratals nya dödsfall och tiotusentals smittade varje dag. Nästa vecka skärps restriktionerna i 15 städer, offentliga samt kommersiella lokaler stängs och distansarbete blir obligatoriskt.

I Vietnam stängde finanscentret Ho Chi Minh-staden ner på fredagen för två veckor framöver. Trots tidigare reserestriktioner ökar smittspridningen.

Nu förbjuds människor lämna hemmet för annat än det allra nödvändigaste – att handla livsmedel och medicin eller i händelse av nödsituation. Polis bevakar stadsgränserna och negativt covidtest krävs för att komma in.

Annons

Annons

Få vaccinerade

Även i Myanmar, Malaysia och Kambodja stiger antalet smittade och döda i alarmerande takt. Hälsoexperter befarar att få tester i länder med stor befolkning som Filippinerna och Indonesien dessutom döljer utbrottets verkliga omfattning i regionen. I Myanmar har testsystemet kollapsat helt sedan militärkuppen i februari.

Sydostasien har i stort lutat sig mot det kinesiska Sinovac-vaccinet och det är inte nog, anser epidemiolog Dicky Budiman vid Griffithuniversitetet i Australien.

När man hanterar pandemin i större skala kan ett vaccin inte klara det ensamt. Vacciner måste diversifieras, resurser måste diversifieras, säger han.

I Indonesien är 5,4 procent av befolkningen färdigvaccinerad, i Filippinerna 2,7 och i Thailand 4,7 procent. Malaysia har vaccinerat 9,3 procent av befolkningen och stängt ned huvudstaden samt industricentren.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!