A-
A+

Ökad vinst för Astra

Astra Zenecas vaccin mot Covid-19. Arkivbild.
Astra Zenecas vaccin mot Covid-19. Arkivbild.
EkonomiTT

Läkemedelsjätten Astra Zeneca ser nu en återhämtning efter coronapandemin. Bolagets covid 19-vaccin har samtidigt bidragit med intäkter på motsvarande 2,3 miljarder kronor under senaste kvartalet.

Annons

Annons

Annons

Annons

Astra Zeneca redovisar en vinst före skatt på 1 608 miljoner dollar för första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 935 miljoner dollar motsvarande period föregående år.

De totala intäkterna ökade samtidigt med 15 procent till 7 320 miljoner dollar. Bolaget har tidigare kommunicerat att man inte avser att göra en ekonomisk vinst på vaccinet i ett inledande skede av pandemin. I de totala intäkterna ingår nu intäkter relaterade till covid 19-vaccinet på 275 miljoner dollar, skriver bolaget i delårsrapporten. I Europa uppgick försäljningen till 224 miljoner dollar och man har under kvartalet levererat 48 miljoner doser till mer än 120 olika länder.

Bolagets övriga försäljning har påverkats under pandemin men man ser nu en återhämtning och bekräftar även sin tidigare vinstprognos för helåret.

"Vi förväntar oss att påverkan från covid kommer att minska och förutspår en acceleration under andra halvan av 2021", skriver bolaget om resten av året.

Nya läkemedel stod för hälften av intäkterna under det senaste kvartalet och i alla regioner upplevde man en positiv tillväxt.

”Vi levererade stabila framsteg under första kvartalet 2021 och fortsatte avancemanget i vår forskningsportfölj för livsförändrande läkemedel", skriver koncernchefen Pascal Soriot i rapporten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Möt Kristi Himmelfärdshelgen tillsammans med Ulf Elfving.