A-
A+

Ökat våld och falska vacciner oroar i EU

Belgiska Catherine De Bolle är chef för det europeiska polissamarbetet Europol. I en ny rapport varnas för att den organiserade brottsligheten kan växa sig stark i coronapandemins spår. Arkivfoto.
Belgiska Catherine De Bolle är chef för det europeiska polissamarbetet Europol. I en ny rapport varnas för att den organiserade brottsligheten kan växa sig stark i coronapandemins spår. Arkivfoto.
EUTT:s korrespondent

Coronapandemin riskerar att ytterligare stärka en alltmer våldsam organiserad brottslighet, varnar polissamarbetet Europol i en ny rapport.

Förslag om utökat EU-samarbete är att vänta.

Annons

Annons

Annons

Annons

En allt annat än ljus bild av brottsläget målas upp när belgiska Europol-chefen Catherine De Bolle presenterar organisationens nya Socta-rapport om "allvarlig och organiserad brottslighet".

De kriminella strukturerna är mer flytande och flexibla än vad vi tidigare trott. De underminerar våra ekonomier, vårt samhälle och förtroendet för våra institutioner, säger De Bolle i en webbsänd presentation från Lissabon.

Europol konstaterar en växande våldsamhet där 60 procent av de kriminella grupperna använder sig av våld som en del av sin verksamhet.

De kriminellas korseld dödar oskyldiga offer. De mördar journalister och advokater, i direkta attacker mot våra demokratier, konstaterar EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson på plats i Lissabon.

Utnyttjar coronan

Narkotikahandeln är fortsatt klart dominerande och samlar nästan 40 procent av de organiserade grupperna.

Europol oroar sig samtidigt över coronapandemins konsekvenser. Ekonomisk tillbakagång med mängder av företag som försvagats rejält skapar en grogrund för brottslingar. Nätverken har också varit snabba med att utnyttja läget för ny verksamhet.

I början såg vi en kraftig uppgång i handeln med förfalskade ansiktsmasker och handsprit. Nu ser vi en ökad handel med falska vacciner och snabbtester. De här vaccinen är en hälsorisk och bör inte köpas, säger De Bolle i en intervju med nyhetsbyrån AFP.

Annons

Annons

Ny strategi

Europol-rapporten är till för att ge medlemsländerna och EU bättre grunder för att bedöma hur brottsligheten bäst ska bekämpas.

Från EU:s sida väntar nya förslag redan på onsdag då Ylva Johansson ska presentera en strategi för kampen mot organiserad brottslighet och människohandel.

Mycket handlar om mer och utökat polissamarbete.

Kriminaliteten bryr sig inte om nationella gränser. Vi kan bara bekämpa den organiserade brottsligheten om vi arbetar nära tillsammans i Europa, säger Johansson vid Socta-presentationen i Lissabon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr