Ökning av smittade i Spanien igen

En vårdarbetare leker med en bebis medan barnets pappa gör ett coronatest i Barcelona.
En vårdarbetare leker med en bebis medan barnets pappa gör ett coronatest i Barcelona.
SpanienTT-AFP

Sju veckor efter det att Spaniens första coronavirusvåg börjat vika undan, stiger antalet bekräftat smittade kraftigt igen.

Annons

Annons

Spanien var tidigt under pandemin hårt drabbat, och införde några av Europas strängaste restriktioner. När landet öppnade igen den 21 juni fanns 8 bekräftade fall per 100 000 invånare.

De senaste sju dagarna har i genomsnitt nästan 5 000 nya dagliga fall registrerats, en högre siffra än de för Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Italien tillsammans.

"Kritisk tidpunkt"

Det gör att Spanien nu är uppe i 95 bekräftaed fall per 100 000 invånare. En del länder har höjt ett varningens finger för situationen, och Tyskland har uppmanat turister att undvika att resa till Madrid och Baskien.

Det är en kritisk tidpunkt. Vi är precis vid den punkten där saker och ting kan bli bättre eller sämre, säger forskaren Salvador Macip.

Det beräknas finnas omkring 500 utbrottskluster i Spanien.

Joan Cayla, chef för Barcelonas turberkulosutredningsenhet, som numera fokuserar på covid-19, ser flera orsaker. Att landet öppnade för snabbt, bland annat på grund av den viktiga turistsektorn, är en av dem.

En annan är att värmen har gjort att folk slappnar av mer, och att man samlats mer med familj och vänner. En tredje är att viruset spridits mellan säsongsarbetare inom jordbrukssektorn, som ofta bor tätt tillsammans.

Fler tester, utbildningskampanjer och ökad kontaktspårning – tre områden där landet haft sina brister – pekar Cayla ut som viktiga för att få stopp på utbrottet.

Annons

Annons

Inga överbelastade sjukhus

Landets regering har dock pekat på att betydligt fler tester nu görs, att nästan hälften av de nya fallen inte uppvisar några symptom, att ökningen av dödstalet har bromsat, liksom att sjukhusen är långt ifrån överbelastade av covidpatienter.

Spanien har haft fler än 326 000 personer som bekräftats smittade, och antalet döda är fler än 28 000, enligt universitetet Johns Hopkins sammanställning.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons