Olika temperament i kandidaternas tv-kamp

Donald Trump vinkar sedan tv-sändningen avslutats.
Donald Trump vinkar sedan tv-sändningen avslutats.
USATT

De skulle ha delat scen i en virtuell debatt. Men Donald Trump vägrade och i stället duellerade han och Joe Biden om tv-tittarna i varsitt valmöte.

Mest uppmärksamhet fick presidenten för att inte fördöma konspirationsrörelsen Qanon

Låt oss inte ödsla hela programmet på det här, sade han.

Annons

Annons

USA:s president Donald Trump på scenen i Miami tillsammans med samtalsledaren Savannah Guthrie.
USA:s president Donald Trump på scenen i Miami tillsammans med samtalsledaren Savannah Guthrie.
Demokraternas presidentkandidat Joe Biden i Philadelphia med samtalsledaren George Stephanopoulos.
Demokraternas presidentkandidat Joe Biden i Philadelphia med samtalsledaren George Stephanopoulos.

Joe Biden och Donald Trump kämpade om samma tv-tittare och samma väljare, men på två på olika scener – med två olika temperament.

I Miami satte moderatorn Savannah Guthrie från start oväntat hård press på Trump med frågor om covid-19 och om han inte riskerar att sprida smittan genom att vägra att isolera sig.

Som president måste jag vara där ute, jag kan inte sitta i en källare, sade Trump i en känga till Biden som under sommaren höll virtuella möten från sin källare.
Jag vill träffa folk, fortsatte han i vad som från första minuten blev en mycket mer hetsig diskussion än tittarna fick se från Philadelphia.

Lugnare Biden

För där presidenten gick till motangrepp redan från första frågan höll sig Biden lugnare. Så även när ABC:s George Stephanopoulos upplyste honom om Trumps svar i Miami om att han inte visste om han testat positivt före deras debatt för drygt två veckor sedan, utan bara "kanske".

Jag har testat mig här i dag, och jag testade negativt, sade Biden.

Tidigare hade han om Trumps motvilja att föregå med gott exempel och använda munskydd sagt att:

Det presidenten säger får konsekvenser.

Biden fick av åhörarna frågor om allt från ekonomin till hbtq-rättigheter och omvärldens bild av USA under Trump. Men några nya svar blev det nästan inte alls. Tittarna fick åter höra mer om Bidens uppväxtort Scranton i Pennsylvania än om planerna för de kommande fyra åren.

Han ville inte heller nu ge sin syn på den i USA heta frågan om Högsta domstolen och om han som president vill öka antalet domare för att på så sätt få en jämnare balans mellan liberala och konservativa HD-medlemmar. Han lovade dock att ge ett svar på frågan före valdagen den 3 november.

Trump fick på sin scen kritik om att inte ha tagit fram en lag om papperslösa som kommit till USA som barn, så kallade "dreamers", och att han ännu inte kan presentera en utlovad alternativ plan om sjukförsäkringsreformen Obamacare.

Annons

Annons

"Vet inget om Qanon"

Den tydligaste skillnaden var ända in i slutet skillnaden i temperament och hur kandidaterna svarade på frågorna. Trump, som generellt fick hårdare frågor, fick ofta mothugg av Guthrie, som flera gånger rättade hans påståenden, vilket tydligt irriterade presidenten.

Han tvekade även fortsatt om att fördöma vitmakt-rörelsen i allmänhet och konspirationsrörelsen Qanon i synnerhet och sade halvhjärtat:

Jag har fördömt vitmakt-rörelsen i flera år, men ni frågar inte Biden om det. Vad är nästa fråga?
Jag vet inget om Qanon, jag vet att de är mot pedofili och kämpar mot det men jag vet allt om (vänsterextrema) Antifa och radikala vänstern och hur de bränner ner våra städer. Låt oss inte ödsla hela programmet på det här.

Kritik mot NBC

Att de två gick upp på olika scener vid exakt samma tid väckte kritik när det blev känt, bland annat eftersom det är Trump som vägrade debattera men som ändå förhandlat fram sin sändning hos tv-bolaget NBC, sedan Bidenkampanjen gjort upp med ABC.

Ännu under tidig fredagsmorgon, svensk tid, var det för tidigt att avgöra vem som vann dragkampen mellan tittarna, och vem som lockade mest.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons