Ölintresse lyft för småländsk malt

'Vi har alla förutsättningar egentligen i Sverige att producera jättebra malt. Är det någonting vi verkligen kan odla i Sverige så är det ju spannmål', säger Peter Nygren, vd på Brewmaster.
"Vi har alla förutsättningar egentligen i Sverige att producera jättebra malt. Är det någonting vi verkligen kan odla i Sverige så är det ju spannmål", säger Peter Nygren, vd på Brewmaster.
EkonomiTT

Ölintresset är på topp och en småländsk uppstickare vädrar morgonluft. Sveriges tredje mälteri drog i gång i Hovmantorp utanför Växjö för snart ett år sedan och har nu kommit upp i en produktion av ett ton malt om dagen. Snart blir det ännu mycket mer.

Annons

Annons

Annons

Annons

Vd Peter Nygren vid den blötlagda malten i mälteriet i Hovmantorp.
Vd Peter Nygren vid den blötlagda malten i mälteriet i Hovmantorp.
I dag står tre silos utanför mälteriet i Hovmantorp. Nästa år blir det elva till. Samtidigt investerar företaget i nya maskiner och personalstyrkan fördubblas.
I dag står tre silos utanför mälteriet i Hovmantorp. Nästa år blir det elva till. Samtidigt investerar företaget i nya maskiner och personalstyrkan fördubblas.

Som så många andra började entreprenören Peter Nygren experimentera med egen ölbryggning. Insikterna från hemmabryggningen fick honom att helt byta bransch.

Av ren nyfikenhet testade han nämligen också att göra egen malt hemma i köket. Han gjorde den på korn som odlats på olika platser, dels på Öland och dels i Småland, och kom fram till att malten har en lokalt präglad smak.

Här ser han en stor paradox: Ölen från svenska mikrobryggerier, som ofta marknadsförs under lokalt klingande namn, görs till stor del på importerad specialmalt.

En lokalproducerad öl i dag är ungefär lika lokalproducerad som svenskproducerat kaffe, säger Peter Nygren, vd på Brewmaster.

Lämnade gamingbranschen

Till fyra liter öl går det åt ett kilo malt och specialmalten har hittills i stor utsträckning importerats från Finland, Polen, Tyskland, Storbritannien och Belgien.

Det var den marknadspotentialen jag såg.

Från att tidigare ha utvecklat it-produkter som datormöss för gamingbranschen bestämde han sig för att ta språnget till mälterivärlden. Resultatet blev Brewmaster, Sveriges tredje mälteri.

Affärsidén är att tillverka svensk malt med spårbart ursprung, så att de norrländska bryggerierna kan få norrländsk malt och de skånska en malt som är gjord på korn från Skåne.

Vi har egentligen alla förutsättningar i Sverige att producera jättebra malt. Är det någonting vi verkligen kan odla i Sverige så är det ju spannmål.

Annons

Annons

Tunga investeringar

Det första året beskriver Peter Nygren som en succé – suget efter malten härifrån är större än vad det lilla mälteriet hinner producera.

För storskalig maltproduktion krävs tunga investeringar i maskiner och de är på gång under 2021. Till en början har malten i Hovmantorp tillverkats med enkla, traditionella metoder, men företaget har tagit hjälp av en ingenjörsfirma och utvecklat egna maskiner som kommer att tas i bruk i år.

Fördelen med maskinerna är att samma tre personer som i dag producerar ungefär ett ton per dygn kommer att kunna producera nästan 15 ton per dygn, säger Peter Nygren.

Utöver vd:n har företaget i dag tre fast anställda och ett antal timanställda. Nästa år ska personalstyrkan fördubblas. Och de tre kornfyllda silos som i dag står utanför mälteriet i Hovmantorps industriområde ska kompletteras med elva till.

Eftersom intresset är så stort är Peter Nygren övertygad om att Sverige kommer att få fler mälterier framöver. Om allt går som han vill kommer Brewmaster starta ytterligare ett mälteri i Hovmantorp.

Fler användningsområden

TT: Är du inte förvånad över att ni inte har fler konkurrenter?

Jag tror att det kommer att komma många fler, men det finns väldigt höga inträdesbarriärer. Vi bygger en egen maskinhall – det är väldigt stora kapitalinvesteringar. Och så behöver du ha kunskap.

Malten har många fler användningsområden än bara öl, påpekar han, exempelvis kan den användas i bröd, flingor och veganmat, till exempel "köttfärs" gjord på havremalt.

Det är nog en jättestor marknad på sikt, men just nu är vårt fokus på bryggerierna.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons