A-
A+

Olje-vd chef för nästa klimatmöte

Sultan Ahmed al-Jaber, vd för det statliga oljebolaget Abu Dhabi National Oil Combany, ska leda klimatmötet i Dubai. Arkivbild.
Sultan Ahmed al-Jaber, vd för det statliga oljebolaget Abu Dhabi National Oil Combany, ska leda klimatmötet i Dubai. Arkivbild.
KlimatmöteTT-AFP

Förenade arabemiraten har utsett chefen för landets statliga oljebolag att leda FN:s nästa klimatmöte. Beslutet möttes direkt av omfattande kritik.

Annons

Annons

Sultan Ahmed al-Jaber, vd för Abu Dhabi National Oil Company (Adnoc), blir den första vd:n att leda ett FN-arrangerat klimatmöte, enligt landets nyhetsbyrå WAM.

"Vi kommer att föra in ett pragmatiskt, realistiskt och lösningsorienterat perspektiv som kommer att innebära omdanande framsteg för klimatet och för en ekonomisk tillväxt med låga koldioxidutsläpp", säger Ahmed al-Jaber i en första kommentar.

Flera miljö- och klimatorganisationer var snabba med att reagera på beskedet. De varnar för att en representant från oljeindustrin riskerar att bromsa kampen mot den globala uppvärmningen.

Utnämningen av Jaber innebär "en oerhörd intressekonflikt", kommenterade bland andra Harjeet Singh på Climate Action Network International.

Senaste klimatmötet, COP27, hölls i Egypten och i år hålls mötet alltså i Dubai i Förenade arabemiraten i november-december.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.