-
+

Oljepriset stiger efter ökad efterfrågan

Ett oljefält i Texas. Arkivbild.
Ett oljefält i Texas. Arkivbild.
OljaTT

Annons

Annons

Priset på råolja stiger till följd av en ökad global efterfrågan. Ett fat råolja kostade vid 14-tiden svensk tid 55,6 dollar, vilket är en ökning med drygt en procent sedan gårdagen.

Bakom ökningen ligger förutom en ökad efterfrågan sinande globala lager av råolja. De låga lagernivåerna reflekterar den lägre produktionen som oljekartellen OPEC, där bland annat Saudiarabien är medlem, beslutade om under 2020. Detta för att försöka hålla uppe oljepriset, som rasade under förra årets första hälft. OPEC har sedan dess lovat att trappa upp sin produktion något för att möta den ökade efterfrågan.

En annan orsak till prisökningen kan vara den ökade turbulensen på aktiemarknaderna till följd av förra veckans dramatiska händelser med bland annat Gamestop-aktien på Wall Street. Det sade Tamas Varga, analytiker vid den Londonbaserade oljefirman PVM, till tidningen Houston Chronicle på måndagen.

Till samma tidning noterade Matthew Kohlman, analyschef vid analysfirman S&P Global Platts, att bensinpriset globalt är på samma nivå som precis innan coronapandemin satte skräck i världens finansmarknader. Ett tecken på att återhämtningen i ekonomin – och efterfrågan på råolja – är här för att stanna, trodde Kohlman.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss