A-
A+

Olönsamt att turnera för artister

Little Simz ställde in sin USA-turné eftersom den skulle skapa ett 'enormt underskott' i hennes ekonomi. Arkivbild.
Little Simz ställde in sin USA-turné eftersom den skulle skapa ett "enormt underskott" i hennes ekonomi. Arkivbild.
MusikTT

Allt fler brittiska artister ställer in planerade turnéer – eftersom de inte längre har råd att spela.

Annons

Annons

Den ekonomiska krisen, brexit, höga transportkostnader och den stenhårda konkurrensen efter pandemin gör att branschfolk undrar om turnerande någonsin kommer att bli lönsamt igen, skriver The Guardian.

Animal Collective, Metronomy och Little Simz hör till de artister som har skrinlagt planerna på turnéer i Europa och USA. "Från inflation till valutadevalvering, till uppblåsta frakt- och transportkostnader... vi kunde helt enkelt inte skapa en budget för den här turnén som gjorde att vi inte förlorade pengar", skrev Animal Collective i ett uttalande när de ställde in.

Men även amerikanska artister som Santigold och Okkervil River har bestämt sig för att inte åka i väg på planerade turnéer. Santigold säger till The Guardian att hennes beslut byggts upp under lång tid och att det också har att göra med stressen av att ständigt behöva marknadsföra sig själv.

Jag hade en turné som inte skulle ge mig någon vinst – utan förmodligen en förlust – och det enda incitamentet till att åka i väg var att få finnas kvar i blickfånget, konstaterar hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.