A-
A+

Omaka författarpar vill lyfta glesbygden

'Jag bara älskar fantasi och litteratur. Det här känns inte som ett genrebyte', säger Negar Naseh om att skriva en deckare tillsammans med partnern David Sandström.
"Jag bara älskar fantasi och litteratur. Det här känns inte som ett genrebyte", säger Negar Naseh om att skriva en deckare tillsammans med partnern David Sandström.
LitteraturTT

Negar Naseh är kritikerrosad författare och David Sandström trummis i omtalade hardcorebandet Refused. De är också ett par och kommer nu med ett första gemensamt projekt – en deckare.

Jag tror att den kommer att bli älskad, säger Negar Naseh.

Annons

'Vi har försökt få till en rik skildring av vänskapsrelationer', säger David Sandström om vad de velat åstadkomma med boken.
"Vi har försökt få till en rik skildring av vänskapsrelationer", säger David Sandström om vad de velat åstadkomma med boken.
Författaren Negar Naseh och musikern David Sandström bor i dag i Uppsala och har varit ett par sedan 2009.
Författaren Negar Naseh och musikern David Sandström bor i dag i Uppsala och har varit ett par sedan 2009.

Paret Negar Naseh och David Sandström är kända från olika håll. Hon har skrivit tre hyllade romaner och arbetar även som läkare. Han är musiker, främst känd som trummis i hardcore-bandet Refused.

De har varit ett par i nästan 15 år men det är först nu de gör ett gemensamt projekt – även om de har pratat om det under en längre tid.

"En bondes död" började med huvudpersonen Marita Widmark som de fantiserade ihop. När de gjorde henne till civil utredare och placerade ut henne i en by vid fiktiva Brännliden i Västerbotten kom historien: en bonde hittas ihjälfrusen på gården och Marita Widmark börjar luska i fallet.

Att det skulle bli en spänningsroman var inte självklart, men de insåg att genren är tacksam när man ska skildra en plats – i det här fallet en by – och dess invånare.

Ska ett fall utredas har ju personen anledning att gå runt och prata med alla, säger David Sandström.

Ville skildra autentiskt

Han är själv från Umeå, men har i vuxen ålder också bott i byn Brände i Robertsfors kommun. Där finns en säregen och unik kultur, menar han. Byn består av nyinflyttade som pendlar till sina kontorsjobb i Skellefteå och Umeå, men också av bondesläktet som brukat marken i flera generationer.

Det är en märklig blandning av folk. Jag har inte läst en autentisk skildring av hur det är. Det behöver det inte vara det i fiktion, men att skildra det autentiskt var för mig en drivkraft till att skriva boken, säger David Sandström.

TT: I deckare ingår ju brott, men också ofta personer som anses vara eljest. Hur har ni resonerat kring att deckare skulle kunna förstärka stereotypen av personerna på norrländsk landsbygd?

Det är inte bara det som kan generaliseras i spänningsromaner. Också kvinnliga mordoffer och polisen skildras stereotypt. Vi har absolut inte velat klampa in och förstärka en bild av människorna som byfånar, säger Negar Naseh.

TT: Hur tror ni att den kommer att tas emot i Västerbotten?

Ingen aning. Det är kanske inte helt bekvämt att bo på en plats där man inte är skildrad och så kommer den här boken ut på ett Stockholmsförlag, säger David Sandström.

Negar Naseh har en annan bild:

Jag tror att den kommer att bli älskad! De som gillar att läsa kommer att njuta av läsningen, jag tycker att vi skildrar personer med stor ömhet.

Relationer framför mordutredning

Och det är just personerna, och relationerna dem emellan, som står i fokus i "En bondes död" – inte utredningen. Också här har Negar Naseh och David Sandström velat gå ifrån stereotyper och framförallt när det gäller huvudpersonen Marita Widmark som är omkring 60 år.

Hon är passionerad i det hon gör och har en sexuell relation som är lustbetonad. Vi var trötta på skildringarna av att om en kvinna älskar sitt jobb så måste hon vara ensam och eländig privat, säger Negar Naseh.

TT: Var kommer hennes passion för jobbet ifrån?

Många som älskar det de gör kan nog bli berusade av det. Det behöver inte vara något negativt med att vara en arbetsnarkoman, säger David Sandström.

TT: Är ni arbetsnarkomaner?

David är, säger Negar Naseh och får medhåll av David Sandström:
Det hade varit en mardröm om jag inte kunde jobba.

Kaotiskt par

De beskriver sig som kaotiska och oplanerade, dock inte i skrivandet. De är olika: Negar Naseh är ensamvarg, medan David Sandström har bott i kollektiv och spelat i band sedan han var tolv.

Jag blir lätt besatt och kan inte riktigt kompromissa, säger David Sandström med ett skratt.

TT: Det har skrivits en del om konflikter inom Refused. Har det varit enklare att arbeta ihop eftersom ni är ett par?

Jag vill också bestämma. Det har varit svårt att samsas om en text. Om vi inte hade kontrakt på en till bok skulle vi aldrig skriva en till ihop, svarar Negar Naseh skämtsamt.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.