A-
A+

Omark: "Hockey är en underhållningssport"

Linus Omark är tillbaka i SHL. Arkivbild
Linus Omark är tillbaka i SHL. Arkivbild
IshockeyTT

En artist gör comeback i SHL.

Linus Omark, 34, är hemma för att vinna SM-guld – och utöka en redan lång lista av YouTube-klassiker.

Fyller vi bara läktarna så kommer det garanterat att hända något, säger Luleåstjärnan.

Annons

Annons

Efter förra säsongen stod det klart att profiler som målvaktsfantomen Viktor Fasth, Växjö, och färgstarke forwarden Dick Axelsson, Djurgården, lägger av. Samtidigt flyttade Linus Klasen, Luleå, tillbaka till Schweiz.

Tack och lov så vände en rad profiler hemåt också.

Carl Söderberg är tillbaka i Malmö efter åtta NHL-säsonger, Ryan Lasch gör comeback i Frölunda, Färjestad har ett helt koppel med hemvändande profiler och Linus Omark kommer tillbaka till Luleå.

Den 34-årige pucktrollaren från Övertorneå har inte spelat en full SHL-säsong sedan 2008-09. Han gjorde ett kort gästspel i Luleå, elva matcher, när han lämnade NHL våren 2014.

Det var en familjesituation som gjorde att jag kom hem nu, jag hade ju ett år kvar där borta (i Geneve-Servette), sedan är Luleå Hockey mitt lag här i Sverige. Jag har drömmar om att vinna ett SM-guld och det passade bra nu, säger Omark som skrivit kontrakt på 1+2 år i Luleå, men kan bli tillbakakallad till Schweiz efter säsongen.

Öst in poäng

Under sina tolv år utomlands har han öst in poäng och dominerat på de flesta ställen med NHL som undantag. Han är tidernas överlägset främste svensk i KHL med 353 poäng på 401 matcher, han slutade tvåa i poängligan i schweiziska NLA med Genève-Servette i fjol där hans lag föll i finalserien

Och han har skapat YouTube-klassiker. Sök på hans namn och du får upp 14 olika varianter.

Där finns höjdare som lobbstraffen för Tre Kronor mot Schweiz, helikoptersnurren som föregick straffmålet i NHL-debuten med Edmonton, Zorrovarianter och sköna framspelningar och mål.

Omark säger att det händer att han går in och kollar, men någon favorit bland sina trollerinummer? Näe.

Sånt där får jag tänka på efter karriären. Jag har den spelstilen och hockey är en underhållningssport, så jag försöker bara vara mig själv, säger han.

Annons

Annons

"Gillar att vara i centrum"

TT: Är det en extra motivation att göra snygga grejer?

Det är aldrig något jag tänker på, det bara blir, men som person gillar jag att vara i centrum, säger han.

Och han lovar nya läckerheter. Bara publiken släpps in igen:

Hockey är en underhållningssport och fyller vi bara läktarna så att folk får komma kommer det garanterat att hända något. Man anpassar sig till alla situationer, men hockey är roligare med publik. Den där extra lilla grejen faller bort utan, säger Omark.

Han kommer så klart att få en hel del press på sig från Luleåsupportrarna. De älskar att Omark är tillbaka och hoppas att han ska bli det sista lilla lyftet i ett redan starkt lag.

Det visste jag ju när jag skrev på, det är höga förväntningar och krav, hade jag inte varit redo så hade jag inte "sajnat". Jag har förberett mig bra både mentalt och jobbar hårt på isen för att vara mitt bästa jag. Jag har haft press genom hela karriären, men det blir lite extra nu. Man läser ju vad som skrivs, säger han.

TT: Vad skulle det betyda för dig att vinna guld med Luleå?

Det är ingen hemlighet att det vore stort. Klubben har ju bara vunnit en gång och inte sedan 1996, att få vara en del av det framför släkt och vänner hade varit stort. Men det blir jämnt, det är säkert åtta-tio lag som kan vara med, sedan gäller det att göra det där extra för att vinna.

Det sistnämnda kan just Linus Omark stå för.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!