A-
A+

Omstridda "Bros" – nu kommer den till Sverige

Är det svala mottagandet för 'Bros' i USA ett tecken på homofobi eller är filmen för dålig?
Är det svala mottagandet för "Bros" i USA ett tecken på homofobi eller är filmen för dålig?
FilmTT

Filmen "Bros" är den första stora romantiska komedin med två bögar i huvudrollerna. Den skulle bli det breda genombrottet för gayromanser på bio – men floppade i USA.

"Alla som inte är homofoba knäppgökar måste se filmen", skrev huvudrollsinnehavaren Billy Eichner upprört i sociala medier.

Annons

Annons

Billy Eichner är tidigare mest känd för sina 'Billy on the street'-sketcher i sociala medier, bland annat.
Billy Eichner är tidigare mest känd för sina "Billy on the street"-sketcher i sociala medier, bland annat.
Roger Wilson.
Roger Wilson.

Fredag 28 oktober är det svensk biopremiär för "Bros", en av höstens mest omtalade filmer i USA. En romantisk komedi med allt som hör till genren, bland annat blinkningar till föregångare som "När Harry träffade Sally..." och "Du har mail".

Filmen utspelas bland framgångsrika intellektuella i New York som promenerar bland höstlöven, har långa middagar, säger smarta saker, köper julgran ihop och gråter ut hos den förstående släktingen. Det är till och med jazzmusik på soundtracket.

Men huvudrollerna spelas av två män. Komikern Billy Eichner spelar Bobby, en museichef och podcastprofil, som förälskar sig i familjejuristen Aaron (Luke Macfarlane).

Praktfiasko

Filmen är en symbolladdad storsatsning och presenterades som den första stora romantiska biokomedin med två bögar i huvudrollen.

Därför blev också reaktionerna starka när filmen floppade.

Sveriges Radios USA-korrespondent och tidigare filmkritiker Roger Wilson har följt debatten i USA om "Bros". Han beskriver Billy Eichner som en smart och aldrig mesig komiker med dräpande repliker.

Han är en spännande komiker som har gjort väldigt intressanta saker. Därför var jag väldigt förväntansfull inför den här filmen. Att den kunde flytta fram positionerna för både hbtq-filmen och romkomen, säger Roger Wilson om när han fick höras talas om "Bros".

Filmen tjänade bara in 4,8 miljoner dollar, motsvarande 53 miljoner kronor, i publikintäkter i Nordamerika under premiärhelgen i slutet av september. Ett praktfiasko för en film som kostade 22 miljoner dollar att spela in och har marknadsförts för nästan den dubbla summan.

En frustrerad stjärna tog ut sin besvikelse på Twitter. Trots att filmen visades på över 3 000 biografer klagade huvudrollsinnehavaren Billy Eichner på hur filmen marknadsförts och anklagade "heterosexuella, framförallt i vissa delar av landet", för att inte stötta filmen.

Det följde han upp med:

"Alla som inte är homofoba knäppgökar måste se 'Bros' i kväll".

Roger Wilson tror att publikfiaskot för "Bros" beror på att Billy Eichner inte är tillräckligt känd för den stora publiken.

Det han skrev efter premiärhelgen när det visade sig att filmen inte gick så bra, det handlar om bristande självinsikt. För ett av de stora problemen för ”Bros” är att han faktiskt inte är en tillräckligt stor stjärna för att kommersiellt kunna bära den här typen av filmer.

Annons

Annons

Fler gayfilmer

TT: Så är biopubliken homofobisk eller är filmen för dålig?

Jag tyckte faktiskt väldigt mycket om ”Bros” även om den absolut har en hel del svagheter. Men som helhet var jag nöjd när jag lämnade biografen. Men att lyckas göra en charmig komedi är inte samma sak som att lyckas göra en kommersiell hit.

Det faktum att "Bros" floppade trots den stora satsningen på marknadsföring har fått flera experter att befara att filmbolagen kommer att dra öronen åt sig och inte vilja göra fler storfilmer med gaytema.

Men Roger Wilson noterar att det bara den här hösten i USA går upp två andra romantiska komedier eller dramer på bio med bögtema. Bland annat "Spoiler alert" med "Big bang theory"-stjärnan Jim Parsons.

Jag tycker inte man kan dra slutsatser utifrån en enda films kommersiella framgångar. Jag tycker att vi har hamnat i den mognaden nu när det handlar om kultur med hbtq-inslag att en enda flopp inte måste ses som ett järtecken om framtiden.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.