A-
A+

Ont om snö på vinter-OS – en klimatfälla

Det alpina skidcentret i Yanqing, utanför Peking. Arkivbild.
Det alpina skidcentret i Yanqing, utanför Peking. Arkivbild.
OlympisktTT

Det krävs massvis med konstgjord snö för att kunna genomföra de alpina tävlingarna på vinter-OS i Peking.

Spelen riskerar att bli en klimatfälla.

Det här kan bli det mest ohållbara vinter-OS någonsin, säger professorn Carmen de Jong.

Annons

Annons

Enligt data från World Weather Online kom det bara två centimeter snö mellan januari och mars i år vid det alpina skidcentret i Yanqing, där tävlingarna ska avgöras.

Arrangörerna kan behöva hela 185 miljoner liter vatten för att skapa tillräckligt med konstsnö – något som oroar Carmen de Jong, professor i geografi vid Strasbourguniversitetet.

De här bergen har praktiskt taget ingen snö alls. Det här kan bli det mest ohållbara vinter-OS någonsin, säger hon till sajten Insidethegames.

Detta kommer kort efter att Internationella olympiska kommittén (IOK) lovat att minska koldioxidutsläppen med 50 procent till 2030 samt skrivit under FN:s "Race to Zero"-kampanj, som säger att organisationen inte ska ha några nettoutsläpp senast 2050.

Det Internationella skidförbundet (Fis) har också meddelat att man satsar på att bli världens första klimatpositiva internationella idrottsförbund. Det ska man uppnå främst genom projekt som arbetar för att bevara Amazonas regnskog.

"Det här är inte bara vår uppgift som goda världsmedborgare, men i dag har det även blivit en nödvändig förutsättning för att kunna vara en attraktiv idrott, speciellt för den yngre generationen", säger Fis svenske ordförande Johan Eliasch.

De alpina tävlingarna i OS i Peking inleds den 6 februari 2022.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.