Oönskat resmål på landslagets Europaturné

Landslagschefen Stefan Pettersson. Arkivbild.
Landslagschefen Stefan Pettersson. Arkivbild.
FotbollTT

Det är en oönskad resa men fotbollslandslaget tvingas stuva in sig i ett plan och flyga till Ryssland.

I oktober väntar en kort men intensiv Europaturné med stopp i öster (Moskva), söder (Zagreb) och i väster (Lissabon).

Tre landskamper spelas på en vecka.

Det har varit en liten utmaning, säger landslagschefen Stefan Pettersson.

Annons

Annons

Förbundskaptenen Janne Andersson presenterar på onsdag truppen till landskamperna. Han lär ta ut fler spelare än vanligt, för att ha täckning för det intensiva matchande som väntar, något som knappast ses med blida ögon av spelarnas arbetsgivare ute i klubbarna.

Det är ingen vild gissning att det blir några spelare extra. Jag tror att Janne och Peter (assisterande förbundskaptenen Wettergren) sitter ända fram till timmarna innan (presskonferensen) och tittar på aktuella spelare.

Landskampen mot Ryssland skulle ursprungligen ha spelats på Friends arena redan den 28 mars, som ett led i EM-förberedelserna. Då kom pandemin och ställde in all tävlingsfotboll i flera månader.

I Europeiska fotbollsförbundets nya tävlingskalender trycktes landskampen in den 8 oktober, bara dagar innan Nations League-mötet med Kroatien i Zagreb. Ytterligare några dagar senare väntar Portugal i Lissabon. På sju dagar spelar Sverige tre bortalandskamper.

Det skulle ha varit två. Friends arena var bokat för mötet med ryssarna.

Fick inget besked av regeringen

Problemet för fotbollsförbundet? Regeringens förordning förbjuder icke-nödvändiga resor till Sverige från andra länder än EU-länder samt Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz och inga undantag görs för elitidrottare.

Förbundet skickade redan i slutet av augusti en skrivelse till regeringen, förklarade läget och bad om ett undantag i förordningen och inresetillstånd för det ryska landslaget.

Vi är mycket besvikna över att vi inte ens kunnat få ett besked, sade förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand i förra veckan.

Uefa hade inte tålamod med den svenska saktfärdigheten och landskampen flyttades till Moskva.

Annons

Annons

Sålda rättigheter

TT: Varför ens spela landskampen?

Det handlar om Uefas kommersiella rättigheter. Det är oerhört mycket pengar som redan är betalt för de här rättigheterna för ett visst antal matcher. Där någonstans ligger anledningen att matchen spelas, säger Stefan Pettersson.

TT: Försökte ni få den inställd när det stod klart att den inte kunde spelas på Friends?

Nej, vi gjorde inga ansträngningar eftersom vi direkt såg att matcherna måste spelas. Det gäller inte bara oss utan flera andra nationer.

Enligt Pettersson innebar flytten vissa merkostnader och mer logistikarbete.

Ja, det är ett pussel. Det svåra nu är att det varit väldigt kort om tid. Det har varit svårt att boka, veta var vi ska bo och sådana saker, säger Pettersson.

Ökad smittspridning

På måndagen hade Ryssland 8 135 bekräftade nya fall av virussmittade och smittspridningen ökar i huvudstaden Moskva.

Någon större oro känner vi inte. Vi är ganska hårt kontrollerade och har rekommendationer hur vi ska förhålla oss till saker och ting. Sedan är det som här hemma i Sverige. Man får inte slappna av. Det trycker vi på när vi ses, att man är medveten om vad man gör och inte tar eventuella risker, säger Stefan Pettersson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons