A-
A+

Oosthuizen höll inte – Morikawa vann The Open

Collin Morikawa vann British Open.
Collin Morikawa vann British Open.
GolfTT

Han startade dagen i ensam ledning, men det ville sig inte för Louis Oosthuizen den här gången heller.

Collin Morikawa avslutade lysande och vann British Open i sin debut.

Annons

Annons

Den 24-årige amerikanen, som gick ut ur college för två år sedan och vann PGA-mästerskapet i fjol, har redan vunnit två titlar på totalt åtta majorstarter – en magnifik inledning på proffskarriären.

Morikawa slutade totalt –15 efter fyra rundor på Royal St George's, och vann två slag före landsmannen Jordan Spieth.

Det här är utan tvekan ett av de bästa ögonblicken i mitt liv, sade Morikawa i tacktalet efter att ha tagit emot och lyft segerbucklan "The Claret Jug".

Han tackade åskådarmassorna som har gett The Open en inramning och en känsla av viss normalitet, ett år efter att fjolårets mästerskap fick ställas in på grund av coronapandemin.

Att stå här och få kalla mig "champion golfer of the year" ger mig gåshud, sade han.
Ni har varit fantastiska. Jag ser fram emot att komma hit varje år och spela British Open och att ni hejar på oss.

Sista rundan av ett vädermässigt snällt The Open spelades i gassande solsken och nästan obefintlig vind, med Oosthuizen ett slag före Morikawa på ettans tee. Till en början såg det också ut som att det skulle kunna bli en ren duell om segern mellan de två spelarna i ledarbollen. De kom till sjunde hålet i delad ledning, men då blev det klar fördel Morikawa.

Rejält ryck

Oosthuizen slog andraslaget ner i en greenbunker och därifrån lyckades sydafrikanen slå bollen över greenen – och ner i en annan bunker. Han tvingades lämna banans lättaste hål med en bogey, och när Morikawa samtidigt gjorde birdie såväl där som på på åttan och nian skiljde plötsligt fyra slag.

Den sexfaldige majortvåan Oosthuizen, bland annat i PGA-mästerskapet och US Open tidigare i år, stod inte att känna igen och det dröjde till elvan innan han gjorde sin första birdie. Fortsatt är The Open 2010 den enda majortiteln för 38-åringen, som fick nöja sig med en delad tredjeplats på –11.

Det var Jordan Spieth som klev fram som det främsta hotet mot Collin Morikawa. Spieth inledde rundan svagt, men fick rejäl fart efter en eagle på sjuan som följdes upp med birdies på hål 9, 10, 13 och 14. The Open-vinnaren från 2017 kom nära, men aldrig i kapp.

Annons

Annons

Sällan i problem

Morikawa, världens främste järnspelare för tillfället, var nämligen säkerheten själv. Och de få gånger som världsfyran hamnade i lite trubbel lyckades han rädda upp det på greenerna – han gjorde inte en enda bogey på hela dagen.

När han kom till 18:e hålet hade han råd att göra en bogey och ändå vinna, men det blev ett säkert par för 66 slag (fyra under par) på rundan.

Förhandsfavoriten Jon Rahm spelade om möjligt än mer imponerande än Morikawa fram till greenerna, men puttningen svek honom länge. När det till slut lossnade med fyra raka birdies för spanjoren var det för sent, men det räckte till –11 och delad tredjeplats med Oosthuizen. Rahm återtar därmed positionen som världsetta från Dustin Johnson, som slutade delad åtta, efter bara en vecka.

Några svenska insatser fanns inte att berätta om under The Open-söndagen, något som inte har hänt sedan 1990. Samtliga fyra blågula hopp missade kvalgränsen på den klassiska linksbanan i sydöstra England.

Norges nya världsstjärna Viktor Hovland delade tolfteplatsen i sitt första The Open.

Nästa år avgörs den 150:e upplagan av tävlingen, på klassiska St Andrews.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!