A-
A+

Opiumpriser skenar i talibanernas Afghanistan

Odling av opiumvallmo i Kandahar. Arkivbild.
Odling av opiumvallmo i Kandahar. Arkivbild.
AfghanistanTT-AFP

Rädsla för att talibanerna ska förbjuda vallmoodling i Afghanistan, som producerar stora delar av världens heroin, har trissat upp opiumpriserna rejält. På en marknad i provinsen Kandahar har priserna tredubblats de senaste veckorna.

Annons

Annons

Vädret, politisk oro och stängda gränser. Orsakerna till en ständigt pendlande opiummarknad är många. Men inget tros ha dragit upp priserna i Afghanistan lika mycket som ett uttalande från extremiströrelsens talesperson Zabihullah Mujahid förra månaden.

Talibanerna ville inte se någon narkotikaproduktion i landet, sade Mujahid, men underströk samtidigt att opiumbönderna behövde internationell hjälp för att ställa om.

Ryktet om att talibanerna skulle förbjuda odling av opiumvallmo spreds.

Enligt 40-åriga Zekria, som är den tredje generationen vallmoodlare i Kandahar, säljs hans opium nu för tre gånger så mycket som före talibanerna tog makten. Ett kilo har gått från 7 500 pakistanska rupier, motsvarande cirka 385 kronor, till 25 000 rupier, nästan 1 300 kronor. I Europa kan den processade narkotikan säljas för över motsvarande 500 kronor per gram.

Priserna skenar, säger Zekria, som egentligen heter något annat.

Utan vallmoodlingen står hans familj utan inkomst, säger han. FN har varnat för att en tredjedel av landets befolkning riskerar att svälta och bristen på annan försörjning verkar ha fått islamisterna att skjuta på ett eventuellt förbud.

När internationella samfund är redo att hjälpa bönderna sluta odla vallmo så kommer vi förbjuda opium, säger Maulvi Noor Mohammad Saeed, kulturchef i Kandahar.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.