A-
A+

Opposition utropar seger i thailändskt val

Pita Limjaroenrat, ledare för partiet Phak Kao Klai ('Ny framtid') utropar sig till segrare i söndagens thailändska parlamentsval. Arkivbild.
Pita Limjaroenrat, ledare för partiet Phak Kao Klai ("Ny framtid") utropar sig till segrare i söndagens thailändska parlamentsval. Arkivbild.
ThailandTT-AFP

Pita Limjaroenrat, ledare för partiet Phak Kao Klai ("Ny framtid") utropar sig till segrare i söndagens thailändska parlamentsval.

Landets näst största oppositionsparti Pheu Thai ("För thailändare") meddelar också att man kommer att samarbeta med partiet för att försöka bilda regering.

Annons

Ledaren för landets näst största oppositionsparti Pheu Thai ('För thailändare'), Paetongtarn Shinawatra, meddelar att man har kommit överens om att samarbeta med 'Ny framtid'.
Ledaren för landets näst största oppositionsparti Pheu Thai ("För thailändare"), Paetongtarn Shinawatra, meddelar att man har kommit överens om att samarbeta med "Ny framtid".

Limjaroenrat meddelar att han för dialog med fem partier om att bilda landets nya regering, enligt AFP.

"Jag är Pita Limjaroenrat, Thailands nästa premiärminister. Vi är redo att bilda en ny regering", säger partiledaren i ett uttalande under måndagsmorgonen.

Limjaroenrat lovar även att vara en "premiärminister för alla".

Ledaren för landets näst största oppositionsparti Pheu Thai ("För thailändare"), Paetongtarn Shinawatra, meddelar också att man har kommit överens om att samarbeta med "Ny framtid" – och inte kommer att bilda regering med något annat parti.

Paetongtarn Shinawatra är dotter till Takhsin Shinawatra, som 2006 störtades i en militärkupp.

Vill se demokratiska reformer

Phak Kao Klai ("Ny framtid") har under valkampanjen varit populärt framförallt bland unga väljare som vill se demokratiska reformer i Thailand. Det är också det enda parti som vill reformera den omtalade lagstiftning som slår fast att kritik av monarkin kan leda till långa fängelsestraff.

Vem som ska styra Thailand framöver avgörs dock inte enbart av söndagens resultat – premiärministern väljs först i juli i en gemensam sittning i landets parlament och senat, enligt AP.

Det innebär att oppositionspartierna kan stöta på patrull då de 250 senatsledamöterna har utsetts av militärjuntan.

Första valet sedan protester

Söndagens val var det första sedan massprotester ledda av unga thailändare 2020 chockade etablissemanget med krav på premiärminister Prayut Chan-O-Chas avgång och minskad makt till kungahuset. Sedan dess har massiva protester regelbundet hållits i framför allt huvudstaden Bangkok.

Omkring 52 miljoner thailändare röstade i det thailändska parlamentsvalet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.