A-
A+

Oppositionen kräver vaccinerad vårdpersonal

All personal inom äldrevården bör vara vaccinerad. Arkivbild.
All personal inom äldrevården bör vara vaccinerad. Arkivbild.
VårdTT

Regeringen bör tvinga alla kommuner att omplacera personal inom äldreomsorg och hemtjänsten som inte är vaccinerade, anser flera oppositionspartier.

Annons

Annons

Vi måste ta fram någon nationell skrivelse så att alla kommuner är säkra på att de hanterar frågan rätt. Jag tror att det finns en osäkerhet kring detta och kommunerna vill heller inte göra fel, säger Linda Lindberg, som är Sverigedemokraternas socialpolitiska talesperson, till Sveriges Television.

Även Liberalerna anser att beskeden från regeringen måste bli tydligare.

Regeringen ska se till att kommunerna har en möjlighet att följa lagen, antingen genom att förklara vad lagen faktiskt säger, eller så får vi skärpa lagen så att om jag behöver hemtjänst ska jag veta säkert att den personal som den personen möter ska vara vaccinerad mot sjukdomar som kan vara farliga för mig, säger Lina Nordquist, partiets socialpolitiska talesperson.

Kristdemokraternas socialpolitiska talesperson Acko Ankarberg tycker att lagen redan nu är tydlig nog, men att den

Regeringen måste vara klar mot kommunerna att de har en verksamhet som följer lagarna. Och i lagarna står det att det ska vara en trygg och säker vård där man inte utsätter patienter för smitta, säger hon.

Vissa kommuner har infört sådana krav. Men enligt en enkätundersökning som SVT Nyheter publicerade i mitten av december är det en majoritet, 113 av 215 kommuner som deltog, av landets kommuner som varken frågar eller kollar upp om den personal som jobbar med äldre och sköra är vaccinerad mot covid-19.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.