Oppositionen mot delseger i Litauen

Väljare i huvudstaden Vilnius bar munskydd och uppmanades ta med egna pennor i parlamentsvalet den 11 oktober.
Väljare i huvudstaden Vilnius bar munskydd och uppmanades ta med egna pennor i parlamentsvalet den 11 oktober.
LitauenTT-Reuters

Oppositionen ser ut att gå mot seger i den första rundan av parlamentsvalet i Litauen. Samtidigt stiger virussiffrorna i landet.

Annons

Annons

Med drygt 85 procent av rösterna räknade har kristdemokratiska Fosterlandsförbundet (TS-LKD) fått 24,8 procent av rösterna, mot premiärminister Saulius Skvernelis styrande Bonde- och miljöpartiet (LVZS), som har fått 17,5 procent.

Hög arbetslöshet och en stigande statsskuld tros ligga bakom LVZS dalande popularitet.

Att arbeta i opposition kan visa sig enklare än att arbeta i regeringen, säger Ramunas Karbauskis, ledare för LVZS, dagen efter söndagens val.

Mer än ett dussin partier deltar i valet och i den första omgången står omkring hälften av de 141 platserna i parlamentet på spel. Den 25 oktober är det dags för den andra rundan, då majoritetsval i enmansvalkretsar väntar. Inför söndagen spåddes långa och komplicerade koalitionssamtal, oavsett vinnare.

Litauens ekonomi har hittills drabbats relativt lindrigt av coronapandemin jämfört med andra europeiska länder, men premiärministern har kritiserats för att inte ha gjort nog för att undvika en andra våg av covid-19. Helgens val sammanföll med den högsta noteringen i antal nya bekräftade virusfall i landet – 205 stycken under lördagen.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons