A-
A+

Optimism inom basindustrin

Industriarbetsgivarna, basindustrins organisation, höjer de ekonomiska utsikterna för Sverige och USA. Arkivbild.
Industriarbetsgivarna, basindustrins organisation, höjer de ekonomiska utsikterna för Sverige och USA. Arkivbild.
EkonomiTT

Industriarbetsgivarna höjer BNP-prognosen för både Sverige och USA.

Men det finns gott om orosmoln för basindustrin, varnar organisationens chefsekonom Kerstin Hallsten. Bland annat ser hon risk för mer protektionism och vaccinnationalism.

Annons

Annons

Basindustrins volymtillväxt väntas hamna kring 1 procent både i år och nästa år.

Det är framförallt begränsningar i produktionsprocesserna som dämpar möjligheten att kunna växa starkare på kort sikt, säger Kerstin Hallsten.

Energitillgång och tillståndsprövningar

Hon ser politiska utmaning på sikt, där energitillgång och tillståndsprövningar är avgörande för utsikterna, liksom beslut runt äganderätt och klimatåtgärder.

Det handlar om vad vi har för naturresurser och vad vi får använda för naturresurser, säger hon.

Årets teman i tekniksektorn – som containerbrist, stigande transportpriser eller den globala bristen på halvledare – påverkar basindustrin indirekt då det kan leda till minskad efterfrågan på insatsvaror som metaller. Stoppet i Suezkanalen känner man också av.

Det är klart att det kan vara problem. Men den här typen av problem är basindustrin van att hantera för man exporterar runt jorden hela tiden, säger Hallsten.

Vaccinnationalism är ett annat problem, som hon ser som en möjlig bromskloss framöver.

Vaccinnationalism och problem med handel överlag till exempel med insatsvaror som halvledare har blivit ett nytt inslag i utvecklingen, säger hon.

Sveriges BNP beräknas växa med 3,3 procent i år och 3,6 procent 2022, enligt en färsk prognos från Industriarbetsgivarna. Det innebär en höjning av årets BNP-prognos, från 3,0 procent.

Annons

Annons

Höjer prognos för USA

Även inflationsprognosen höjs, till 1,5 procent enligt måttet KPIF, medan prognosen för arbetslösheten sänks ett snäpp till 8,7 procent i snitt i år. För 2022 räknar Industriarbetsgivarnas ekonomer med en KPIF-inflation på 1,4 procent och en arbetslöshet i snitt på 8 procent.

Den svenska ekonomins BNP-utveckling ligger därmed i linje med hur det ser ut i eurozonen, vars tillväxt beräknas till 3,5 procent för de båda åren.

Hallsten höjer även tillväxtprognosen för USA i år till 5,5 procent, mot tidigare 3,5 procent. Prognosen för USA:s tillväxt 2022 ligger samtidigt på 4,0 procent.

För Kina räknar hon med en tillväxt på 8 procent i år och 5,5 procent 2022.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!