Örebro universitet trappar upp distansundervisning

Örebro universitet undervisar nu på distans. Arkivbild.
Örebro universitet undervisar nu på distans. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Smittspridningen i Örebro är så stor att universitetet nu inför distansundervisning i så hög grad som möjligt.

Vi ser just nu en oroväckande snabb smittspridning. Vi på universitetet måste göra vårt för att hjälpa till att begränsa den, säger rektor Johan Schnürer.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Universitetet ställer om snabbt, efter att Folkhälsomyndigheten införde nya lokala restriktioner i Örebro på tisdagen.

"Vi gör som i våras och går över till distansundervisning så långt det är möjligt", skriver Johan Schnürer i ett pressmeddelaande.

Lärosätet hade sedan tidigare en stor del av undervisningen på distans, men nu får ännu fler studenter undervisning via datorn. Den upptrappade distansundervisningen kommer att pågå fram till 24 november, men kan förlängas.

Huvuddel på distans

När Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) gjorde en avstämning några veckor in på höstterminen låg en stor andel av lärosätena på 50 procent eller mer distansundervisning.

Grundidén är ju att man har en beredskap åt båda håll, att kunna öppna upp eller stänga ned beroende på situation. Det gör att det inte blir några panikändringar, då man vet vad som måste göras när läget förändras, summerar Marita Hilliges, SUHF:s generalsekreterare

För Stockholms universitet gäller inte någon generell regel om distansundervsining. Ledningen har dock, efter det att restriktionerna skärptes i förra veckan, uppmanat institutionerna att se över om det är möjligt att så mycket som möjligt återgå till distansundervisning, uppger presstjänsten. Huvuddelen av undervisningen vid Stockholms universitet sker på distans, uppger presstjänsten.

I Uppsala har inga nya beslut fattats om distansundervisning, trots de skärpta restriktionerna i Uppsala län.

Vi fortsätter att leva efter det beslut som fattades av universitetsledningen den 9 juni. Det är upp till institutionerna själva att bestämma, säger Fredrik Blomqvist, coronasamordnare på Uppsala universitet.

Han berättar att det är en stor del av undervisningen nu som bedrivs via nätet, kanske omkring 70 procent.

Annons

Annons

Lokalerna halverade

Det som gör det svårt att bedriva campusundervisning är regeln om max 50 personer i lokaler, och reglerna om fysisk distans. De flesta av våra lokaler är halverade på grund av detta, säger Fredrik Blomqvist.

Vid Göteborgs universitet har merparten av alla undervisning skett på distans sedan i mars. Allt som går sker nu på distans, och så har det varit hela tiden, enligt presstjänsten.

I Lund har universitet också en blandning av distansundervisning och undervisning på plats. Det kommer att fortsätta så hela hösten och även i vår, enligt presstjänsten. Sådan undervisning som innefattar laborationer och fältstudier, och utbildningar för förstaårsstudenter och internationella program med internationella studenter, är prioriterade.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons