Orkanen Eta har nått fastlandet

En satellitbild från USA:s vädermyndighet NOAA visar orkanen Eta på väg mot Centralamerikas fastland.
En satellitbild från USA:s vädermyndighet NOAA visar orkanen Eta på väg mot Centralamerikas fastland.
CentralamerikaTT-AFP-Reuters

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Kategori 4-orkanen Eta, ett av de kraftigaste ovädren att ramma Centralamerika på åratal, drog på tisdagsmorgonen lokal tid in över Nicaraguas nordöstra kuststräcka, ett av landets fattigaste områden. Vindarna har slitit tak från byggnader, fällt träd och kraftledningar och orsakat översvämningar.

Skyfall, stormvågor och kraftiga vindar väntas i Nicaragua och grannlandet Honduras under Etas framfart. Ovädret, som kallats "extremt farligt", rörde sig med vindhastigheter på upp till 65 m/s över Karibiska havet och spåddes tillta i styrka när det nådde fastlandet.

"Livshotande svallvågor, katastrofala vindar, störtfloder och jordskred väntas över delar av Centralamerika", varnar USA:s orkancenter NHC i ett uttalande.

Det regnar kraftigt och blåser mycket. Havet är stormigt. Vi är rädda, säger läraren Kevin Lackwood från Cayos Miskitos i Nicaragua, där många redan har evakuerats till säkrare platser.

Eta spås avta i styrka kommande dagar, men tros kunna orsaka förödelse även i El Salvador, sydöstra Mexiko, södra Haiti samt Jamaica och Kajmanöarna.

Rättat: I en tidigare version av texten förekom en felaktig formulering kring vindhastigheten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons