A-
A+

Oro i skyttevärlden – befarar stora tapp

Jonas Edman på Svenska skyttesportförbundet vädrar en oro för framtiden.
Jonas Edman på Svenska skyttesportförbundet vädrar en oro för framtiden.
SportTT

Färre unga skjuter – och de äldre entusiasterna stannar hemma.

Svenska skytteförbundet befarar att man står inför ett tapp av både unga och äldre medlemmar.

Annons

Annons

Det vi inte vet nu och som vi är lite oroliga för: Hur ser det ut efter pandemin?

Jonas Edman, OS-guldmedaljör i Sydney 2000 och numera förbundschef på Svenska skytteförbundet, vädrar oro. I dagsläget finns 1059 föreningar – en del har försvunnit men andra har också tillkommit.

Problemet är däremot vad som händer nu när skytteverksamheten börjar starta upp igen. Under pandemin har aktiviteter för unga som får statligt lokalt aktivitetsstöd, så kallat LOK-stöd, nära halverats. Ungdomarna har inte varit på skjutbanor som förr, konstaterar Jonas Edman.

Jag tror inte att de är på väg bort, en del är säkert kvar. Men det är 45 procent mindre LOK-stödsaktiviteter den vintern som varit än ett normalår, säger han och fortsätter.
Jag tror inte alla ungdomar kommer tillbaka, men å andra sidan tror jag det tillkommer nya.

Frågan är – till vad?

Många skytteanläggningar har fram tills nu tvingats hålla stängt, vilket innebär att en del eldsjälar – ofta pensionärer – hittat annat att göra.

Hur ser det ut med alla våra ledare, alla föreningsmänniskor som haft detta som passion? Det är jätteviktigt med någon som håller anläggningarna igång och öppnar, fixar och ordnar, säger Edman och fortsätter:
Där är jag hemskt orolig för hur det kommer se ut ute hos våra föreningar. Kommer det finns några som tar hand om våra ungdomar som vill komma dit?
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!