A-
A+

Oroliga samtal om Astra: Kräver raka svar

Många svenskar hör av sig till Läkemedelsupplysningen och delar med sig av oro för Astra Zenecas vaccin. Arkivbild.
Många svenskar hör av sig till Läkemedelsupplysningen och delar med sig av oro för Astra Zenecas vaccin. Arkivbild.
VaccinTT

En stor del av frågorna som kommer till Läkemedelsupplysningen handlar just nu om Astra Zenecas vaccin mot covid-19.

En hel del oro förmedlas i samtalen, säger enhetschef Erik Stridh.

Annons

Annons

Läkemedelsupplysningen är en tjänst inom Läkemedelsverket dit man kan ringa om man har frågor om mediciner och vaccin. Under året har covidvaccinernas biverkningar varit ett populärt ämne för samtalen, men allt eftersom har frågorna koncentrerats kring ett vaccin – Astra Zenecas. Enligt Läkemedelsupplysningens chef Erik Stridh utgör frågorna om just detta vaccin en stor andel av frågorna även om exakta siffror saknas.

Spätt på oro

Frågorna speglar ganska mycket vad som tas upp i medier, säger han.

Framförallt frågan om blodproppar har fått inringarna att undra mer om Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Det vill säga misstänkta biverkningar som har fått flera länder, däribland Sverige, att trycka på pausknappen medan myndigheter utreder koppling till vaccinet. Händelseutvecklingen har spätt på oron för en hel del svenskar, enligt Erik Stridh.

Till exempel om man har fått vaccinet och sedan läser om det här. Men en del är också oroliga över att de nu inte kommer få vaccin och inte får träffa anhöriga som man har tänkt, säger han.

Annons

Annons

Upplevas som frustrerande

Vetenskap är inte alltid svart eller vitt och frågan om huruvida Astravaccinet medför en förhöjd risk för blodproppar kan vara svår att svara på. Hittills har EU:s läkemedelsmyndighet inte fastställt något orsakssamband mellan blodproppar och Astravaccinet. Ändå har många länders folkhälsomyndigheter inte återupptagit vaccinationerna.

De olika budskapen kan upplevas som frustrerande, enligt Erik Stridh.

Det är utmanande och svårt att förklara något som är komplext som ett orsakssamband. De som ringer vill ha exakt information med "ja" eller "nej", men det är inte alltid så att vi kan ge ett sådant konkret svar just nu, säger Erik Stridh.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!