A-
A+

Oroliga somalier flyr Mogadishu

Soldater som vill se Somalias presidents avgång fotograferade i området Fagah i huvudstaden Mogadishu.
Soldater som vill se Somalias presidents avgång fotograferade i området Fagah i huvudstaden Mogadishu.
SomaliaTT-Reuters

Annons

Annons

Annons

Annons

Boende i delar av Somalias huvudstad Mogadishu flyr sina hem av rädsla för att striderna i deras hemområden ska blossa upp igen.

I helgen pågick sammandrabbningar och skottväxling mellan soldater trogna president Mohamed Abdullahi Mohamed och soldater som vill se hans avgång. De båda sidorna uppges hålla olika delar av staden.

Läget i Mogadishu är nu mycket spänt. Regeringsstyrkor har bland annat gjort en räd mot en oberoende radiokanal och beslagtagit utrustning. Bedömare har luftat oro för att den extrema jihadiströrelsen al-Shabaab ska utnyttja läget och göra en framryckning.

Mohamed Abdullahi Mohameds mandatperiod löpte egentligen ut den 8 februari, men han har suttit kvar vid makten med hänvisning till att Somalias centralregering och regionala styren inte har kommit överens om hur landet ska gå till val.

Presidenten undertecknade nyligen en kontroversiell lag som förlänger hans mandatperiod med två år sedan parlamentets underhus godkänt detta. Överhuset, senaten, har dock gjort tumme ner för lagen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr