Oroligt efter omstridd seger för Ouattara

Anhängare till den ledande oppositionspolitikern Henri Konan Bédié och tårgas utanför dennes bostad i Abidjan.
Anhängare till den ledande oppositionspolitikern Henri Konan Bédié och tårgas utanför dennes bostad i Abidjan.
ElfenbenskustenTT-AFP

Elfenbenskustens sittande ledare Alassane Ouattara vann helgens ifrågasatta presidentval överlägset, uppger landets valmyndighet. Enligt FN har tusentals invånare flytt undan oroligheter och polisen har skingrat oppositionella.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Kravallpolis skingrade på tisdagen anhängare till den ledande oppositionspolitikern och tidigare presidenten Henri Konan Bédié utanför dennes bostad i Abidjan.

Tidigare hade valmyndigheten angett att Ouattara tog hem 94 procent av rösterna i valet, något som oppositionen starkt ifrågasätter.

Polisen använde tårgas utanför Henri Konan Bédié bostad, men det är oklart om politikern själv är på väg att frihetsberövas.

Han och Pascal Affi N’Guessan, tidigare premiärminister som också ställde upp i presidentvalet, offentliggjorde på måndagen att de bildat ett övergångsråd med motiveringen att Outtaras deltagande i valet bryter mot konstitutionen.

Inför rätta

I ett uttalande skriver regeringen att den "i de starkaste termer fördömer denna upproriskhet" och att åklagare har kopplats in för att ställa de ansvariga inför rätta.

Valkampanjen kantades av oroligheter och protester som krävt minst 30 dödsoffer. Oppositionen uppmanade till bojkott av valet, då de anser att Ouattaras kandidatur innebar att han kringgick landets grundlag som bara tillåter två mandatperioder på fem år vardera. Presidenten själv hävdar att godkännandet av en ny grundlag 2016 gjorde det möjligt för honom att sitta kvar en tredje mandatperiod.

Även efter att vallokalerna stängde på lördagen bröt våldsamheter ut och minst fem personer dödades. Oroligheterna har skapat oro för en upprepning av det inbördeskrig som rasade 2010–2011, som inleddes efter att den dåvarande presidenten Laurent Gbagbo vägrade att inse sig besegrad av Ouattara, och kostade 3 000 människor livet.

Annons

Annons

Människor flyr

Timmarna före det slutgiltiga valresultatet hävdade oppositionen att de planerar att forma en övergångsregering och hålla nyval. Flera oppositionella politiker hindrades från att ställa upp i valet och andra valde att bojkotta det.

Valdeltagandet låg på 53,9 procent, enligt den ivorianska valkommissionen.

Enligt Boris Tjesjirkov, talesperson för FN:s flyktingorgan UNHCR, har hittills över 3 200 ivorianer flytt till grannländerna Liberia, Ghana och Togo.

Många av de ankommande är kvinnor och barn från Elfenbenskustens västra och sydvästra regioner, säger han.
Många berättar om rädsla att bli indragna i det ökande våldet, fortsätter han.

Flykt igen

Tjesjirkov säger att en stod del av flyktingarna nyligen återvänt till sitt hemland, men nu återigen tvingats fly.

UNHCR uppmanar ivorianska politiska ledare och opinionsledare att avstå från att uppmuntra till våld, att avstå från hatpredikan och att lösa alla dispyter fredligt och genom dialog.

.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons