A-
A+

OS-mästarens kritik: "Sopade under mattan"

Heather O'Reilly (höger) kritiserar NWSL. Arkivbild
Heather O'Reilly (höger) kritiserar NWSL. Arkivbild
FotbollTT-Reuters

Damfotbollen i USA "sopade många jobbiga saker under mattan" för att den nationella toppligan, NWSL, skulle bli framgångsrik, det säger den före detta amerikanska landslagsmittfältaren Heather O'Reilly.

Annons

Annons

Uttalandet kommer efter den senaste tidens turbulens, där den profilerade tränaren Paul Riley anklagas för sexuellt ofredande av flera spelare de senaste tio åren.

"Vi vill att våra karriärer ska fortsätta och det finns inte så många möjligheter för spelare att bli proffs, så jag tror att det är anledningen till att många saker bara tagits om hand. Som spelare tar du det bara.", säger Heather O'Reilly, som har tre OS-guld och ett VM-guld på meritlistan.

"I NWSL finns det inte så många HR-anställda på klubbarna, det finns ingen jourlinje som spelarna kan ringa, så det är därför sådana här saker händer om och om igen utan att straffas", säger hon

Sedan anklagelserna mot Paul Riley uppdagades i The Athletic har NWSL och Fifa inlett utredningar.

Ett antal spelare har kommit med detaljerade skildringar om hur övergreppen begåtts. Bland annat har både Sinead Farrelly och Meleana "Mana" Shim, berätta om hur de redan 2015 anmälde Riley när han var deras tränare i Portland Thorns. Men ingenting hände.

Den engelske tränaren nekar till anklagelserna. Men Riley fick sparken av North Carolina när uppgifterna kom fram och ligachefen Lisa Baird har också tvingats bort.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.