A-
A+

OS-reglerna kan skärpas när smittan skenar

Skidskyttestjärnan Hanna Öberg. Arkivbild.
Skidskyttestjärnan Hanna Öberg. Arkivbild.
OlympisktTT

Med 45 dagar kvar till OS-invigningen ökar smittspridningen av covid-19 på flera platser i världen.

Svenske OS-chefen varnar nu för att de redan tuffa restriktionerna i Peking kan skärpas ytterligare.

Man kan inte utesluta att en del av de regler och restriktioner som är nu kommer att förändras eller förstärkas, säger SOK:s Peter Reinebo.

Annons

Annons

Det står klart sedan tidigare att det kommer att råda strikta restriktioner under vinterspelen i Kina. Bland annat kommer de aktiva att testas både innan avresa och efter landning, och sedan fortsätter testningen varje dag.

De som testar positivt för covid-19 skickas till ett karantänhotell utanför OS-byn, och får stanna där tills de kan visa upp två negativa tester med 24 timmars mellanrum.

Reglerna kan ändras

Utöver det kommer vinteridrottarna inte att träffa någon utanför sin bubbla.

Man träffar egentligen inte andra än sin grupp vid något tillfälle, så det är väldigt uppstyrt. Jag skulle nog egentligen säga att någon anledning till speciell oro för OS finns det inte, men vi alla bär väl på en viss ovisshet kring vad som händer med detta, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.
Det är oförutsägbart vad som händer, och man kan inte utesluta att en del av de regler och restriktioner som är nu kommer att förändras eller förstärkas.

För de flesta aktiva lär det ha gått omkring ett halvår sedan de vaccinerade sig senast när OS inleds. Många fick sin andra dos i slutet av sommaren – och hinner inte få någon påfyllnadsdos.

Det är de här sex månaderna (mellan andra och tredje dosen) som gäller och vi vet också att tar man den tredje sprutan alldeles för nära sitt prestationstillfälle så kan man bli påverkad. Jag tror att resultatet kommer att bli att en del ledare på naturlig väg kommer bli och är vaccinerade (med tredje sprutan) här under december månad, och egentligen inte någon aktiv, säger Peter Reinebo.

Annons

Annons

"Stark rekommendation"

Dessutom rekommenderas både utövare och ledare att vaccinera sig mot säsongsinfluensan.

Det är en rekommendation, en stark rekommendation. Den är inte att leka med det här året enligt uppgifter, säger Reinebo.

Men hygienen och att hålla avstånd är fortsatt två av de viktigaste åtgärderna för att undvika sjukdom i laget, enligt Reinebo.

Det är våra vinteraktiva väldigt duktiga på normalt, säger han.
Jag tror att vi kommer att komma igenom OS på ett bra sätt, och skulle det vara så att någonting händer på någon kant så är jag säker på att det kommer att vidtas åtgärder via IOK (Internationella olympiska kommittén) och organisationen blixtsnabbt. Och vi själva gör allt vi kan också.

OS i Peking invigs den 4 februari.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.