Osaka hyllade George Floyd – klar för semi

Naomi Osaka bär munskydd med George Floyds namn på.
Naomi Osaka bär munskydd med George Floyds namn på.
TennisTT-Reuters

Naomi Osaka klev in på centercourten inför mötet med amerikanskan Shelby Rogers iförd ett svart munskydd med namnet George Floyd.

Sedan gick hon ut och segrade i två raka set, 6–3, 6–4, och är vidare till semifinal i US Open.

Annons

Annons

Totalt har Naomi Osaka, som engagerat sig i Black Lives Matter-rörelsens protester mot rasism och polisvåld i USA, med sig sju munskydd med namn på till grand slam-turneringen. Namnen är svarta människor som dödats av polis.

Inför matchen mot Shelby Rogers uppmärksammande hon George Floyd. Den obeväpnade 46-åringen kvävdes till döds under ett polisingripande i Minneapolis i maj.

Den japanska tennisstjärnan har sedan tidigare burit munskydd med Breonna Taylors, Elijah McClains, Ahmaud Arberys och Trayvon Martins namn.

Efter matchen fick Osaka se ett videomeddelande från Arberys pappa och Martins mamma där de tackade henne för all support. Det var en rörande stund för Osaka.

Jag försökte verkligen att inte gråta. Jag blir oerhört rörd av att de känner sig berörda av det jag gör. Jag upplever inte att jag gör någonting alls. Det är det minsta jag kan göra, säger hon.

Osaka spelade återigen med tejpat lår, något som hon säger är en försiktighetsåtgärd. I semifinalen väntar amerikanskan Jennifer Brady, som besegrade Julia Putintseva, Kazakstan, i två raka set – 6–3, 6–2.

Jag tycker att hon är en riktigt fantastisk spelare, hon har den variation som jag önskar att jag hade, så jag är lite avundsjuk säger Osaka om nästa motståndare.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons