A-
A+

Osäkert läge för Göteborgs filmfestival

Japanska 'Drive my car' är för tillfället en het snackis i prisgalasammanhang – och även aktuell på Göteborgs filmfestival. Pressbild.
Japanska "Drive my car" är för tillfället en het snackis i prisgalasammanhang – och även aktuell på Göteborgs filmfestival. Pressbild.
FilmTT

Regissören Luca Guadagnino och skådespelaren Rebecca Ferguson hyllas på Göteborgs filmfestival – som äger rum fysiskt trots nya restriktioner.

Det är såklart oturligt att lyckas pricka in de två största peakarna under pandemin, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare.

Annons

Annons

Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival. Arkivbild.
Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival. Arkivbild.
Hilmir Snær Gudnason och Noomi Rapace i festivalaktuella 'Lamm', en isländsk fantasy-skräckis. Pressbild.
Hilmir Snær Gudnason och Noomi Rapace i festivalaktuella "Lamm", en isländsk fantasy-skräckis. Pressbild.
Rebecca Ferguson, här med Timothee Chalamet, i en scen ur storfilmen 'Dune'. Den svenska skådespelaren tilldelas ett hederspris på Göteborgs filmfestival. Pressbild.
Rebecca Ferguson, här med Timothee Chalamet, i en scen ur storfilmen "Dune". Den svenska skådespelaren tilldelas ett hederspris på Göteborgs filmfestival. Pressbild.

Pandemiåret 2020 klarade sig Göteborgs filmfestival undan med en hårsmån. Förra året fick festivalen ställa om och bli helt digital, i väntan på vaccinationer och lättade restriktioner.

Lagom till årets upplaga har nya restriktioner precis presenterats, en smäll för festivalen som inte hunnit dra i handbromsen och inte kan sälja lika många biljetter som det först var tänkt. Det blir ändå fysiska visningar runt om i Göteborg samt en fortsatt satsning på en digital festival, tillgänglig över hela landet.

Frustrerande läge

Festivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg skrattar lite när han får frågan om hur det känns att driva filmfestival i pandemitid.

Om det kommer ytterligare restriktioner, som närmar sig en lockdown, så blir det problematiskt. Det innebär ju ytterligare utmaningar, säger Jonas Holmberg och fortsätter:
Det är också ett problem att många kommersiella partner dragit in sina stöd nu i pandemitider. Förra året gick det helt ok, tack vare vår digitala satsning, men i år har vi en större kostnadskostym med personal och lokaler och rättigheter, det kostar att även göra en digital festival. Det är ett osäkert läge, absolut.

Samtidigt beskriver han den frustrerande situationen som "intressant". Förra årets enorma digitala engagemang, med 425 000 besök i den digitala salongen, kom som en överraskning för festivalledningen.

Det gjorde oss till världens största festival och det tar vi såklart med oss även i år. Det är viktigt att utvärdera år från år men jag tror att man inte ska vara för traditionalistisk, man måste tänka nytt kring hur man faktiskt kan nå publiken och hur man ska få den att engagera sig i festivalfilm.

Annons

Annons

Rumänskt sex - "inte för alla"

Årets filmfestival äger rum fysiskt, i enlighet med alla restriktioner, i 18 salonger på biografer i Göteborg. Dessutom invigs festivalen på närmare 70 biografer runt om i landet, från Luleå i norr till Ystad i söder. Det blir inga fester eller mingel i år, och programmet är något bantat. Men det är fortfarande en blandning av nya nordiska och hyllade internationella filmer som gäller.

Jonas Holmberg lyfter fram den japanska filmen "Drive my car", som nyligen utsågs till bästa internationella film på Golden Globe-galan, den isländska fantasyskräckisen "Lamm" med Noomi Rapace och det finska romantiska dramat "Kupé nr 6".

En personlig favorit är också Guldbjörnsvinnaren "Bad luck banging or loony porn", en rumänsk film som representerar vårt fokustema "Disorder", där vi samlar filmer som på något sätt tar upp temat ordning och oordning, säger Jonas Holmberg och fortsätter:
Men den är inte för alla, den börjar med en lång och väldigt explicit sexscen.

Guadagnino kommer

Den italienske regissören Luca Guadagnino ("Call me by your name") tilldelas hederspriset Honorary Dragon Award och kommer till Göteborg. Svenska Rebecca Ferguson tilldelas Nordic Honorary Dragon Award och medverkar digitalt.

Filmfestivalen invigs med världspremiären av "Så jävla easy going" i regi av Christoffer Sandler och avslutas med "Dag för dag" av Felix Herngren, där Sven Wollter gör sin sista roll.

Göteborgs filmfestival pågår 28 januari–6 februari.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.