A-
A+

Osäkert om vaccinpass blir klara i tid

Ungefär så här kan de så kallade vaccinpassen komma att se ut.
Ungefär så här kan de så kallade vaccinpassen komma att se ut.
CoronavirusetTT

Det är långt ifrån säkert att de digitala vaccinpassen blir klara till den 1 juni, skriver Svenska Dagbladet. Arbetet försvåras av bestämmelserna kring vad de ska innehålla.

Annons

Annons

Annons

Annons

Det är fortfarande inte helt klart vilket datum det blir driftsättning, säger Mats Snäll, chef för digital utveckling på Myndigheten för digital utveckling, till tidningen.

Det var i februari som myndigheten fick i uppdrag att ta fram den tekniska infrastrukturen för vaccinationsbevis till den 1 juni. Men nya bestämmelser om vad bevisen ska innehålla försvårar arbetet.

Framför allt är det de "andra bevisen" som ställer till det. Det vill säga att regeringen har beslutat att "passet" inte enbart ska ange huruvida en person är vaccinerad eller inte, utan även ska kunna visa om personen har fått ett negativt testsvar eller redan har haft covid-19.

EU-gemensamt pass

I Sverige finns ett nationellt register över vilka vaccinationer personer har fått, varifrån uppgifterna enkelt kan hämtas. Något liknande register finns dock inte över vilka som har testat sig mot covid-19 eller som har haft sjukdomen, vilket ställer till problem.

Ursprunget till de svenska passen står att finna i EU och dess ansträngningar att ta fram ett EU-gemensamt vaccinbevis. Tanken är att utformningen av passen ska vara desamma, men där respektive medlemsland själv beslutar hur det ska användas. Vaccinpasset ska finnas både på papper och digitalt och se till att det går lika smidigt som före pandemin att passera gränser.

Annons

Annons

Inga egna beslut

Men enkelt är det inte. EU-länderna vill fortsatt kunna ta beslut på egen hand om att exempelvis kunna kräva karantän vid resande från länder med hög smittspridning, något som inte uppskattas av EU-parlamentet.

Vi kräver att medlemsstaterna backar. Medlemsstaterna vill fortfarande kunna ha olika nationella restriktioner vilket vore väldigt olyckligt, sade svenske EU-parlamentsledamoten Tomas Tobé (M) nyligen till TT.

Därutöver är uppgiften om användaren är vaccinerad eller inte känslig i vissa medlemsländer. Därför kallas de inte för vaccinpass i EU, utan för "de gröna certifikaten".

Målet är att passen ska kunna införas den 1 juli, förutsatt att medlemsländerna och EU-parlamentet dessförinnan kommer överens.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss