A-
A+

Oscarsbelönad film får kort fortsättning

22 blev en publikfavorit i 'Själen'. Nu får den oppositionellt lagda själen en egen film, '22 vs earth'. Pressbild.
22 blev en publikfavorit i "Själen". Nu får den oppositionellt lagda själen en egen film, "22 vs earth". Pressbild.
FilmTT

För en vecka sedan vann Pixar-filmen ”Själen” inte oväntat en Oscar för bästa animerade film. Nu får den obstinata rollfiguren 22 en egen film, kortfilmen "22 vs earth".

Annons

Annons

Annons

Annons

Tina Fey står för rösten till 22 i '22 vs earth'. Pressbild.
Tina Fey står för rösten till 22 i "22 vs earth". Pressbild.

Själ 22 i den Oscarsbelönade filmen var i opposition med allting och vägrade att bege sig till jorden för att bli återfödd. Med Tina Fey som röst blev den snabbpratande och cyniska lilla själen snabbt en favorit.

Och favoriter har en tendens att komma igen. Det gör nu 22 i kortfilmen ”22 vs earth”, som den här helgen landar på Disney Plus.

Förhoppningsvis kan det komma fler kortfilmer som tar avstamp i ”Själen”. Det finns mycket mer att hämta där, säger regissören Kevin Nolting till TT i ett Zoom-samtal.

Med sina 22 år på företaget är han en Pixar-veteran och har jobbat som assisterande filmklippare på bland annat ”Hitta Nemo” och ”Toy story” innan han blev huvudansvarig klippare på hyllade ”Upp”, ”Insidan ut” och ”Själen” (tidigare var han assisterande klippare på bland annat ”Den onda dockan” och Michael Manns ”Insider”).

Varför så irriterande?

Inför arbetet med "Själen" började han diskutera med filmteamet om vad det var som gjorde 22 så irriterande.

Vad var det som gjorde att hon inte ville bli född? Vad fanns i hennes förflutna? Jag tycker att vi lyckades göra henne mer tilltalande i ”Själen” och den här kortfilmen befäster detta. Den utspelas före långfilmen – 22 samlar ihop ett gäng på fem anhängare och lyckas övertala dom att hjälpa henne med protesterna. Men allt går inte som hon har tänkt sig.

Nolting arbetade tätt ihop med Pete Docter, som regisserade ”Själen”.

Pete sade till mig att göra kortfilmen mera barnvänlig än vad ”Själen” är. Jag blev inte påverkad av att ”Själen” blivit en sådan succé, vi började arbeta med kortfilmen innan långfilmen hade släppts.

Annons

Annons

"Trivs med det korta"

Att nu ha regisserat en animerad kortfilm, har det gjort att han nu vill sätta tänderna i en långfilm? Nja, det verkar mera tveksamt.

Jag trivs med det korta formatet. Det är tuffare på många sätt, inte minst för att du måste få in mycket handling på en mycket kort tid. Att göra en långfilm här på Pixar tar minst fyra år. Jag vet inte om jag i min ålder har den tiden. Och att regissera en långfilm skulle dessutom ta tid från mitt arbete som klippare för de andra långfilmer som görs här.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?